Ayrıntı Yayınlarında Ekim 2023

Ekim 31, 2023

Ayrıntı Yayınlarında Ekim 2023

Ayrıntı Yayınları, kurmaca dışı ve kurmaca eserlerden oluşan beş kitaplık bir seçkiyi Ekim 2023’te okurlarla buluşturdu. 

Tanıtım bülteninden

Bilim insanı, teorisyen ve insan hakları aktivisti Edward Said’in hayatını anlatan Aklımdaki Diyarlar; ödüllü bilimkurgu yazarı Eleanor Arnason’un çarpıcı romanı Geniş Ovaların Mamutları; dilimizde ilk kez yayımlanan Tehlike, Suç ve Haklar: Michel Foucault ile Jonathan Simon’ın Söyleşisi; Charles Darwin’in dünya bilim tarihinin seyrini değiştiren kitabı Türlerin Kökeni ve Türkiye sinemasındaki gayrimüslim vatandaşlara odaklanan Yeşilçam’da Öteki Olmak, Ayrıntı Yayınları’nın tüm kitaplarıyla birlikte, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Aklımdaki Diyarlar – Edward Said’in Hayatı

Yazar: Timothy Brennan / Çevirmen: Aydın Çavdar

Lacivet Kitaplar 

Edward Said, “Şarkiyatçılık” teriminin dile eleştirel bir anlamda girmesiyle sonuçlanan ve onun, postkolonyal çalışmaların kurucu babası olarak görülmesine yol açan çok etkili kitabı Şarkiyatçılık ile tanınır.

Said’e göre Doğu-Batı ayrımı, asla temel ve aşılmaz bir boşluk konumunda değildi. Aslında Şarkiyatçılık’ı tam da bu iddiaya karşı çıkmak için yazmıştı. Bölünme, ona göre daha ziyade jeostratejikti. Avrupa, Doğu’ya hâkim olmak için önce ana meseleye hâkim olması gerektiğini hissetmiş ve bilgi güç olduğu için, bu hâkimiyet Şark’ın özünü, onun gerçek içsel karakterini belirleme biçimini almıştı. Bu yaklaşım, Avrupa’nın üstlendiği bir projeydi; kaynakları, küresel tasarımları ve Doğu’ya coğrafi yakınlığı vardı ve Doğu, sırf bu nedenle “öteki” olarak tasvir edilmeliydi.

Timothy Brennan’ın yazdığı biyografi Edward Said’in yazar, akademisyen, ünlü bir entelektüel ve siyasi aktivist olarak çeşitli kimliklerini belli bir bağlam çerçevesinde değerlendirerek Said’in yaklaşımlarını detaylı bir analiz halinde ortaya koymaktadır.

Bu kitapta 20. yüzyılın en etkili entelektüellerinden biri olan Edward Said’in gelişiminin ve fikirlerinin rotası çizilirken okura da Doğu-Batı çatışması açısından kapsamlı bir bakış açısı kazanma imkânı sunulmaktadır.

Geniş Ovaların Mamutları

Yazar: Eleanor Arnason / Çevirmen: Yasin Öner

Bilimkurgu

“Arnason’ın bilgece ve ilgi uyandıran hikâyeleri, kanıksadığımız şeyleri sorgulamamızı sağlıyor. Sevme biçimimizi, nasıl savaştığımızı, nasıl yaşadığımızı.”
Maureen McHugh, Tiptree ve Hugo Ödülleri sahibi

“Büyük bir yazar, bireysel bir yaşam hikâyesi yazabilir ve bununla daha büyük bir dünyaya dair bir çağrışım da üretebilir. Ancak, dünyanın tarihöncesini ve geleceğini kapsayacak kadar büyük bir çağrışıma nadiren rastladım. Ya da bunun yirmi binden biraz daha fazla kelimeyle başarıldığına. Arnason büyük bir yazar ve Geniş Ovaların Mamutları harika bir hikâye.”
Karen Joy Fowler, Jane Austen Book Club adlı çok satan kitabın yazarı

“Eleanor Arnason inanılmaz bir yazar; doğrudan, kendini adamış bir kaleme ve keskin bir bakış açısına sahip. Metinlerindeki gerçeklik ne kadar fantastik olursa olsun, yine de çalışmaları gerçekliğe sıkı sıkıya bağlı ve karakterlerine gösterdiği şefkat ve saygı; güç, politika ve makul yaşamlar sürdürme arzusu duyan insanlar arasındaki katı etkileşime odaklanırken bile hikâyelerini içtenlik ve mizahla besliyor. Geniş Ovaların Mamutları, takdire şayan çalışmalarına eklenen hoş bir metin.”
Suzy McKee Charnas, Hugo, Nebula ve Tiptree Ödülleri sahibi

Tehlike, Suç ve Haklar: Michel Foucault ile Jonathan Simon’ın Söyleşisi

Yazar: Michel Foucault / Çevirmen: Utku Özmakas

Foucault Kitaplığı

İngilizcede 2016’da yayımlanan bu metin Michel Foucault ile Jonathan Simon arasında Ekim 1983’te San Francisco’da yapılan bir konuşma kaydının yazıya dökülmesiyle ortaya çıktı. Foucault Kitaplığı’nın üçüncü kitabı olarak Utku Özmakas’ın çevirisiyle ilk defa Türkçede. Foucault ve Simon, filozofun 1977’de verdiği “19. Yüzyıl Adli Psikiyatrisinde ‘Tehlikeli Kişi’ Kavramına Dair” başlıklı konferansını ele alarak başlıyorlar sohbete ve hukuk sisteminde tehlike, suç, sorumluluk ve haklar üzerine bir tartışmaya geçiyorlar. Bu söyleşi metnine Stuart Elden’in Türkçe baskıya yazdığı kısa önsöz, İngilizce baskıya yazdığı giriş ve Simon’un söyleşiye dair geriye dönük yorumu eşlik ediyor. 

“Bir hukuk sistemi, belli bir anda, belli bir toplumdaki bir güç ilişkisinin, bir kuvvet ilişkisinin ifadesidir, dolayısıyla hukukun herhangi bir şekilde kutsallaştırılmaması gerekir. Gelgelelim haklar ve hukuk tam olarak aynı şey değildir. Her halükârda bir kuruma, bir yasaya, bir hukuk sistemine karşı bu kurumların, yasaların, hukuk sisteminin temelinde olan ya da olduğu varsayılan haklar adına karşı durmanın ya da bunlarla mücadele etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Türlerin Kökeni

Yazar: Charles Darwin / Çevirmen: Çağatay Tarhan

Bilim

Ölümünden 123 yıl sonra büyük bilim insanına, Charles Darwin’in anısına saygıyla.

Darwin’in 150 yıl kadar önce yazdığı Türlerin Kökeni kitabı türlerin evrimsel değişimini ve gelişimini son derece yetkin gözlemler ve titiz akıl yürütmelerle sergilerken evrimleşme mekanizmalarının kimilerini çok daha belirgin ve vurgulu resmetmektedir. Daha sonraki dönemde kalıtımın ilkelerinin keşfi, biyolojik özelliklerin kalıtımından sorumlu birimlerin ve bunların popülasyonlardaki dağılımının ve zamanla değişiminin artık matematiksel olarak ifade edilmesi Darwin’in ortaya koyduğu evrimsel perspektiften çok daha incelikli bir şekilde doğaya bakmayı ve evrimsel yapbozun eksik kalan parçalarının büyük oranda tamamlanmasını getirmiştir. Evrimsel biyoloji bir yandan moleküler biyoloji ve genetik alanındaki baş döndürücü gelişmeleri koşullarken bu alandaki gelişmeler de evrimsel mekanizmaları kavrayışımızı muazzam bir şekilde derinleştirmiştir. Bu sayede modern biyoloji, evrimsel süreçleri laboratuvar koşullarında sınamaya elverişli hale getirmiştir. Doğal seçilim, genetik sürüklenme, mutasyonların etkileri, moleküler saat, allel frekanslarının değişimi ve organizmaların gelişim süreci yirminci yüzyılda yoğun tartışmalara sebep olmuş olgu ve mekanizmaları son derece güçlü bir şekilde aydınlatmaya, çok daha mekanistik bir şekilde açıklamaya devam etmektedir.

Yeşilçam’da Öteki Olmak

Yazar: Dilara Balcı

Sinema 

Dilara Balcı, bu kitapta Türkiye sinemasına farklı bir boyuttan bakıyor.

Öteki olmak…

1940-1977 yılları arasında çekilmiş doksan bir filmin değerlendirmesi bu, ancak sonrasını da işaret ediyor çözümlemeleri. Bir yandan tarihselliği içinde Türkiye sinemasını ele alırken, sinemayı var eden oyuncusundan yönetmenine, laboratuvarcısından yapımcısına bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor. Diğer yandan filmlerde yer alan “öteki”lerin karakter tahlillerini yapıyor. Azınlıkların sinemadaki temsiliyet biçimlerini ele alıyor. Bazen yalnız, isimsiz, gülünç, kimi zaman “hain”… Ve bu temsiliyetlerle iç içe geçmiş o insanların meslekleri.

Tiyatro ve edebiyat ile sinemanın etkileşimi de bir yaklaşım olarak tamamlıyor araştırmayı. Kavramsal bir eksen etrafında örülüyor “öteki”lerin hikâyesi.

Bu eleştirel bakışın Türkiye sinemasına katkısının ötesinde, izleyicinin de önyargılı yaklaşımını dönüştüreceğini umuyoruz.

Bilgi için: ayrintiyayingrubu.com

instagram.com/ayrintiyayinlari

twitter.com/AYRINTIYAYINEVI

facebook.com/ayrintiyayinevi

edebiyathaber.net (31 Ekim 2023)

Yorum yapın