Aykırı bir yazardan aykırı bir başyapıt

Mayıs 17, 2022

Aykırı bir yazardan aykırı bir başyapıt

André Gide’in Dar Kapı adlı romanı, Ekin Özlü Akseki çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnsan kalbindeki kaygıların ve arzuların derinliklerini keşfeden hüzünlü, sarsıcı ve dokunaklı bir aşk hikâyesi. Nobel Ödüllü André Gide’in “Ayrı Yol‘un diğer yarısı” olarak nitelendirdiği Dar Kapı raflarda.
 
Babasını kaybettikten sonra annesiyle Paris’e yerleşen Jérôme Palissier, tatillerini düzenli olarak dayısının Normandiya kırsalındaki evinde geçirmeye başlar. Zamanla, kuzeni Alissa’ya âşık olur ve bir Ortaçağ şövalyesi gibi ona derinden bağlanır. Aşkı ve inancı arasında sıkışan Alissa ise, Jérôme’un ruhunun selameti için duygularını bastırmayı, ondan uzaklaşmayı seçer.
 
19. yüzyılın en dokunaklı aşk hikâyelerinden biri kabul edilen Dar Kapı, mutlulukla erdemin birbirine karıştığı, Gide’in kendi hayatından otobiyografik izler taşıyan hüzünlü bir roman.

“Yalnız yürüyecek kadar güçlü değil misin?”
 
“André Gide, sade adı söylendiği zaman bir medeniyeti, bir kültürü en iyi taraflarıyla hatırlatan nadir insanlardandır.”
Ahmet Hamdi Tanpınar
 
#fransızedebiyatı #aşk #mutluluk #ayrılık #yalnızlık #fedakarlık
 
Dizi: Can Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 144
Fiyat: 23,00 TL          
 
ANDRÉ GIDE, 1869’da Paris’te doğdu. Yazı hayatına 1891’de yayımladığı Les Cahiers d’André Walter (André Walter’in Defterleri) ve Le Traité de Narcisse (Narcissos Üzerine İnceleme) ile başladı. Bunları 1894’te BatakDünya Nimetleri ve Yeni Nimetler, 1902’de Ayrı Yol izledi. Gide’in yazarlıktaki ustalığı, üslubundaki açıklık ve duruluk, bir yandan kitaplarında ortaya koyduğu kaygılarıyla, öte yandan düşüncelerinin karmaşıklığıyla tam bir çelişki içindeydi. 1919’da yazdığı Pastoral Senfoni son derece duygulu ve insancıl bir romandı. Gide’in en iyi eseri sayılan Kalpazanlar 1925’te yayımlandı. Bu tarihten sonra en ağır konuları işlemekten çekinmedi, her türlü önyargıdan uzaklaşıp yerleşik inançlara ve düşüncelere körü körüne bağlanmaktan kaçındı. 1947’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı. 1951’de öldü.
 
EKİN ÖZLÜ AKSEKİ, liseyi Belçika’da bitirdikten sonraAnkara Üni­versitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans, Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.Ardından Stendhal Grenoble Üniversitesi’nde Fransızca İkinci Yabancı Dil Öğ­re­timi lisans, Le Mans Üniversitesi’nde de sanat, edebiyat, dil alanlarında yüksek lisans diplomaları aldı. Babil,Karanlık Dükkânlar Sokağı,Taştan ve Kemikten kitaplarının çevirmenidir.

edebiyathaber.net (17 Mayıs 2022)

Yorum yapın