Ayfer Tunç “Yeşil Peri Gecesi”yle Fransızcada

Eylül 24, 2013

Ayfer Tunç “Yeşil Peri Gecesi”yle Fransızcada

Ayfer Tunç‘un Yeşil Peri Gecesi isimli romanı Ferda Fidan çevirisiyle Galaade Yayınevi tarafından Fransızca yayımlandı.

Yurtdışı çeviri hakları Kalem Ajans tarafından temsil edilen Ayfer Tunç’un 2010’da Can Yayınları tarafından yayımlanan ve kısa sürede kültleşen romanı Yeşil Peri Gecesi, güzelliğini sermaye olarak kullanan genç bir kadının düşüş hikâyesi üzerinden hareket edip bütünsel bir sosyal eleştiriye varıyor. Ailenin, toplum ve ülke kavramlarının samimiyeti sorgulayan Tunç,  yozlaşma ve çürümeyi oldukça sert ve sarsıcı bir dille anlatıyor. Roman özellikle Ayfer Tunç’un insanı bireysel ve toplumsal düzlemde en ince ayrıntısına kadar gözlemleme ve okura sunma başarısı açısından ilgi çekiyor.

Çeviri hakları şimdiye dek İngiltere, İtalya, Slovenya, Bulgaristan, Hindistan (Hindu, Marathi), Polonya, Mısır, Azerbaycan, İsveç, Malezya, Mısır, Bosna Hersek, Macaristan, Hırvatistan, Romanya, Makedonya, Gürcistan, Arnavutluk ve Sırbistan gibi ülkelerce alınan Ayfer Tunç’un Yeşil Peri Gecesi isimli eseri, 2013’te Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’na onur konuğu olacak Çin’deyse gelecek ay basılacak.

Ayfer Tunç, 1964’te Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989’da Cumhuriyet Gazetesi’nin düzenlediği Yunus Nadi Öykü Armağanı’na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı.  Sait Faik’in öykülerinden oluşan Havada Bulut adlı senaryosu TRT için filme çekildi. Orhan Kemal’in 72. Koğuş adlı romanını sinemaya uyarladı. Roman, öykü, yaşantı, inceleme türünde kitaplar yazıyor. Kitaplarından bazıları: Taş-Kâğıt-Makas (2003), Aziz Bey Hadisesi (2000), Ömür Diyorlar Buna (2007), Bir Maniniz Yoisa Annemler Size Gelecek (2001), Evvelotel (2006), Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi (2009), Yeşil Peri Gecesi (2010), Suzan Defter (2011).

edebiyathaber.net (24 Eylül 2013)

Yorum yapın