Ayfer Gürdal Ünal’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 30, 2021

Ayfer Gürdal Ünal’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için yazmak fikri, şimdi artık kendisi anne olan kızım Zeynep’i yetiştirirken aklıma düştü. Dil bildiğim için yurt dışındaki çocuk edebiyatını izliyor ve farkı görüyordum. 36 yıl önce fark da farktı hani. Şimdi gelişmeler çok sevindirici. Fikri düşünmem ile ilk kitabım olan Doğum Gününde Gelen Ağaç’ı (Çınar Yayınları) elimde tutmam arasından 12 yıl geçti. Faydalı olabilmek, bir çocuğu bir kitap süresince mutlu etmek, gelecek neslin kültür iklimine katkıda bulunabilmek bence büyüleyici.

Eklemek isterim, 1996 yılında başladığım serüveni o denli ciddiye aldım ki 54 yaşında üniversiteye dönüp Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden yüksek lisans derecemi Türk Çocuk Edebiyatı’nda Engellilerin Temsili başlıklı tezim ile aldım. Tezim Oğuz Tansel Ödülü’ne layık görüldü (2011). Halen de hem yazıyorum hem de Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı zamanlı çocuk edebiyatı dersi veriyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi?

Dinozor hafızama başvurduğumda en derinlerden dinlediğim masallar geliyor. Anneannem bana Külden Eşek masalını, babam ise Rapunzel’i anlatırdı. Okumayı öğrenince Rapunzel’i kendim okuyabilmiştim, bir de Küçük Prenses Sara’yı okuyup hüzünlendiğimi anımsıyorum.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Keşke ben yazsaydım hiç demem çünkü bilirim her yaratıcı biriciktir ve o kitabı bir tek o yazar öyle yazabilir. Ama üslubu ve zekâsı ile çok etkilendiğim John Boyne’un Çizgili Pijamalı Çocuk kitabı benim için ders niteliğinde bir eser.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca bahsedebilir misiniz?

En son Meav’dan çıkan “Ben… Jane” resimli kitabını okudum. Bilim insanı Jane Goodall’ın çocukluğunu anlatıyor. Kız çocuklar için özellikle sevindim, çünkü hayal kurduğunuz her mesleği olabilirsiniz demek için şahane bir örnek ve kitap. Torunum erkek ama ona da okuyup peşinden gerçek Jane Goodall ve maymunlarını gösteren kısa film bile izlettim. Eskiden biyografi bulmak hele okul öncesi için çok zordu, bu gelişme çok sevindirici.

edebiyathaber.net (30 Haziran 2021)

Yorum yapın