Anneliğin özgün bir yorumu

Şubat 23, 2023

Anneliğin özgün bir yorumu

Sarah Knott’un Anneliğin Sıra Dışı Tarihi adlı kitabı, Merve Öztürk çevirisiyle Mundi Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sarah Knott’un, anneliğin anlatıl(a)mayan tarihinin izini sürdüğü kitabı: Anneliğin Sıra Dışı Tarihi

Yaşamı yeniden üreten, fakat çoğu zaman göz ardı edilen faaliyetler bütünü: Annelik.
 
Yüzyıllar boyunca sadece savaşlarla, siyasetle ve devrimlerle ilgilenen tarihçiler, hamilelik ve annelik deneyimine dair ayrıntıları “kaydetmeye değer” bulmadılar. Geçmişte ve günümüzde yazılmayanlar yüzünden nice detay unutuldu. Ünlü tarihçi Sarah Knott ise bu yaklaşımı değiştiriyor ve bugünden yola çıkarak başka çağlarda ve başka coğrafyalarda anneliğin nasıl yapıldığını araştırıyor. Günlükler, mektuplar, raporlar, mahkeme kayıtları, davranış kılavuzları, giysiler ve nesnelerin yanı sıra kişisel deneyimleri de aktararak alternatif bir annelik anlatısı ören Knott, çocuk sahibi olmama fikir ve tercihini de bu anlatıya dahil ediyor.
 
Anneliğe dair son derece özgün bir yorum olan Anneliğin Sıra Dışı Tarihi‘nde yer alan bu olağanüstü annelik hikâyeleri, sonsuz çeşitlilikte insan deneyiminin dokunaklı bir tasvirini gözler önüne seriyor.

Tür: Tarih
Sayfa sayısı: 320
Fiyat: 95,00 TL

SARAH KNOTT, İngiltere’de büyüdü. Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü, şu an Indiana Üniversitesi’nde tarih profesörü ve Kinsey Enstitüsü üyesi. Sensibility and the American Revolution‘ın (Duyarlılık ve Amerikan Devrimi) yanı sıra kadınlar, cinsiyet ve duyguların tarihi üzerine çok sayıda makalenin yazarı. American Historical Association’ın önde gelen dergisi American Historical Review‘da editör olarak çalıştı ve Past and Present‘ın yayın kurulunda yer alıyor. Andrew Mellon Derneği, Rothermere American Institute ve Oxford Centre for Life Writing gibi kurumlarda üyeliği bulunuyor.
 
MERVE ÖZTÜRK, İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İletişim Yayınları’nda editör olarak çalışıyor. Jean-Robert Jouanny’nin Putin Ne İstiyor? (İletişim Yayınları, 2017) isimli kitabını ve Bonnie G. Smith’in Women in World History-1450 To The Present isimli eserini Türkçeye çevirdi (yayımlanacak). Feminizm, insan hakları, gündelik hayat alanlarıyla özel olarak ilgileniyor.

edebiyathaber.net (23 Şubat 2023)

Yorum yapın