Anne Brontë’nin ilk romanı Agnes Grey Can Yayınları Beyaz Klasikler dizisinde

Ocak 27, 2024

Anne Brontë’nin ilk romanı Agnes Grey Can Yayınları Beyaz Klasikler dizisinde

Anne Brontë’nin Agnes Grey adlı kitabı Can Yayınları tarafından Pınar Kür çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

George Moore’un kusursuz olarak değerlendirdiği, otobiyografik özellikler taşıyan bu ilk Anne Brontë romanı, genç bir mürebbiyenin yetişkinlerin dünyasında var olma çabasını, dönemin değer yargıları, cinsiyet rolleri ve empati kavramına derinlemesine bir bakışla anlatıyor.

Yazıldığı yıllarda Acton Bell imzasıyla yayımlanan Agnes Grey, Brontë kardeşlerin en küçüğü Anne Brontë’nin ilk romanı. Yazarın yaşamından izlerin belirgin şekilde görüldüğü roman, dönemin yaygın şekilde tercih edilen eğitim yöntemi mürebbiyeliği ve zorluklarını ele alıyor. İrlandalı yazar George Moore’un “İngiliz dilinde yazılmış en mükemmel düzyazı anlatımı” olarak değerlendirdiği Agnes Grey, zamanını aşan bir yetişkinlik öyküsü.

Henüz yetişkinliğe yeni adım atmış Agnes, maddi zorluklar çeken ailesini rahatlatabileceğini düşünür. Etrafındaki diğer yetişkinlere kabiliyetlerini ve yeterliliğini kanıtlama hırsı, Agnes’i farklı sınıflardan türlü insanla karşılaşacağı bir mürebbiyelik serüvenine sürükler. İnsanları; ahlak, dürüstlük, iyi niyet gibi kavramları ilk kez evinden uzakta, bir başına öğrenmeye çabalayan Agnes, yaşamın kimi zaman çok da sevimli görünmeyen gerçeklerine, içindeki tükenmez sevgi, öğrenme tutkusu ve güçlü empati duygusuyla göğüs gerecektir.

edebiyathaber.net (27 Ocak 2024)

Yorum yapın