Ankara Üniversitesi Roman, Öykü ve Şiir Ödülleri sonuçları açıklandı

Şubat 14, 2020

Ankara Üniversitesi Roman, Öykü ve Şiir Ödülleri sonuçları açıklandı

2019 yılı, Ankara Üniversitesi Roman, Öykü ve Şiir Ödülleri sonuçları açıklandı.

Bültenden:

Ankara Üniversitesi Roman, Öykü ve Şiir Ödülleri; Cumhuriyetin İlk Üniversitesi olarak yazınsal nitelikli yapıtların okurla buluşması, sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlanması ve Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasına katkı sağlanması amacıyla 2014 yılından beri düzenlenmektedir. Yazınsal nitelikli yapıtları akademik bir anlayışla değerlendirmek, bu bağlamda yazar, yayıncı ve üniversiteyi bir araya getirerek yeni ve kalıcı toplumsal bir etkileşim oluşturmak, Ankara Üniversitesi’nin bilim ve teknik alanlarında olduğu gibi sanatı da önemseyen bir üniversite olduğunu pekiştirmek amacıyla yapılan yarışmada; 2018 yılı basımı olan roman, öykü ve şiirler ile (şiir dalında dosya ile katılım da olmuştur) değerlendirmeye kabul edildi.  Yarışmada Roman Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Alemdar YALÇIN, Prof. Dr. Mukadder YAYCIOĞLU, Prof. Dr. Nazan TUTAŞ,  Prof. Dr. Necdet ADABAĞ ve Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL, Öğr. Gör.  İbrahim Dizman ve Bil. Uzm. Ali Kırkar görev alırken;  Öykü Ödülü Seçici Kurul Üyeleri Prof. Dr. Aysu Aryel ERDEN, Prof. Dr. Ömer ADIGÜZEL, Doç. Dr. Sevgi Can YAĞCI AKSEL, Dr. Üyesi.  Jale ÖZATA DİRLİKYAPAN  ve Dr. Öğr. Üyesi Nami Eren Beştepe’den, Şiir Ödülü Seçici Kurul Üyeleri ise Prof. Dr. Gürkan DOĞAN, Doç. Dr. Erdoğan Kul, Prof. Dr. Nurullah Çetin, Dr. İhsan Metinnam ve Fuat Çiftçi’den oluştu.

İlginin yüksek olduğu yarışmada Seçici Kurulun özverili değerlendirmeleri sonucunda, 2019 Ankara Üniversitesi Edebiyat Ödülleri Roman Dalı’nda Menekşe Toprak’ın İletişim Yayınları tarafından basılan “Arı Fısıltıları” romanı birinci tercih olarak Roman kategorisinde, KKM Yayınları tarafından basılan Deniz Moralıgil İki Mükemmel Boşluk adlı eseri Öykü kategorisinde, Yiğit Ergün tarafından yazılan Halim Vaktime Küskün başlıklı dosyası Şiir kategorisinde Ankara Üniversitesi 2019 Roman, Öykü ve Şiir Ödüllerini almaya hak kazanmışlardır.

Roman Kategorisi Ödülü: “Arı Fısıltıları” Yazar: Menekşe Toprak, Yayınevi: “İletişim Yayınları

Günümüz dünyasına, bu dünyanın insanlarına ve özellikle kadınlarına, o kadınların iç dünyalarına başarıyla büyüteç tutması, yürek burkan olayların ve izi silinmemiş kişisel tarihlerin insan ruhuna yansımalarını ilgi çekici bir tasalarımla taşıması, yakın geçmişe bir edebiyat tarihi gözüyle de ışık tutması ve bunu edebi ve estetik sınırlardan da hiç ödün vermeden bir tür kayıt altına alarak işlemesi ve özgün bir içerik ile birlikte biçimsel açıdan da övgüye değer bir özellik taşıması, köy, kent, ülke içi ve ülke dışında yaşayan birbirinden farklı özellik ve karakterlerin gerçekçi oluşturulmasında yetkin ve başarılı olması,  bu insanları arı, ölüm, toprak, zamansız ve erken ayrılıklar gibi metaforlar ile bir köyde buluşturup, doğanın insan tarafından bozulan dengesini, arıların dünyasını, ritüelleri, sağlam bir dramatik kurguda işlemesi, Anadolu insanının yaşamsal köklerine değinerek anlamlı bir taşra panoraması oluşturması,  nedeniyle ödüle değer bulunmuştur.

Menekşe Toprak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Edebiyata öykü yazarak başlayan yazarın eserleri Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Sırpçaya çevrildi. “Ağıtın Sonu” adlı romanı 2015 yılında Duygu Asena Roman Ödülü’ne değer görüldü. Menekşe Toprak Berlin ve İstanbul’da yaşamakta ve radyo gazeteciliği yapmaktadır.

Yazarın eserleri: Valizdeki Mektup (öykü, YKY-2007, İletişim Yayınevi-2016), Hangi Dildedir Aşk (öykü, YKY-2009), Temmuz Çocukları (roman, YKY-2011, İletişim Yayınevi-2015), Ağıtın Sonu (roman, İletişim Yayınevi-2014) Arı Fısıltıları (roman, İletişim Yayınevi, 2018) 

Öykü Kategorisi Ödülü: “İki Mükemmel Boşluk” Yazar: Deniz Moralıgil, Yayınevi: KKM Yayınları.

Öykü türünün gerektirdiği az sözle özü yakalayabildiği, kısa sözlerle dramatik yapıları çok güçlü kurgulaması, yenilikçi yöntemlerle öykülerini zenginleştirmesi, anlatımının duruluğu ile akılda kalıcı kişiler ve anlar yaratabilmesi, yaşamındaki pek çok “boşluğu doldurma, zorluklarla Baş etme ya da betimleme gayretindeki insanları” başarılı portrelerle aktarması, öykülerin her birinde yeni bir biçim ve farklı yöntem kullanmak için cesaret göstermesi nedeniyle ödüle değer bulunmuştur.

Deniz Moralıgil 1963 yılında Manisa’da doğdu. Kadıköy Maarif Koleji ve Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Şiir, öykü ve sinema üzerine yazıları ve şiir çevirileri çeşitli dergilerde yer aldı; şiir, senaryo, mektup ve öyküleri ile ortak kitap çalışmalarına katkıda bulundu. 2013-2018 yılları arasında İzmir’de yer alan sanat merkezleri ve derneklerde “Büyülü Fener” başlığı altında gözden kaçmış film ve yönetmenlere odaklanan sunum ve söyleşiler gerçekteştirdi. Deniz Moralıgil’in “Gölge Falı” adlı öykü kitabı 2012 yılında Kanguru Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Uzun yıllar finans sektöründe çalışmış olan yazar İzmir’de yaşamaktadır.

Şiir Kategorisi Ödülü: “Halim Vaktime Küskün”, Yazar: Yiğit Ergün.

Çağımız insanının buhranını ve yenilgisini damıtılmış bir şiirsel dille ifade etmesi, İnsan olabilmek için anlamak ve anlatmak zorunla olan bireyin varoluşuyla ilgili kaçınılmaz açmazlarını, kaygılarını, dün bugün ve yarın ekseninde etkili kişilere dair bireyci acılar halinde değil, bu sorunsalları insanın türe özgü meseleler olarak görmesi, sözcük seçimi ve dilinin ortalamanın üstünde olması, sesi, müziği boş vermeden şiirsel cambazlığı aynı başarıda kullanabilmesi, zamanın ruhuna uygun toplumsal ve eleştirel bir şiiri, slogana ve propagandaya kaçmadan oluşturmayı başarması, kurduğu biçim açısından hem özgün hem de geleneğe yaslanan güçlü bir şiirin varlığını ortaya koyması, hayatı çekilmez kılan bütün toplumsal ve bireysel unsurlarla da düzeyli bir hesaplaşma içinde olması,  geleceği dair umut içeren göndermeler aracılığıyla hayatın sürekliliği ve vaz geçmeme yolunda küçük düşünsel filizler sunması, toplumsal duyarlılık odaklı şiirin özgün bir temsilcisi adayı olabilmesi, şiirlerinde özellikle kentlerin kenarlarına çekilmiş mağlup insanı, insanları, mekânları başarıyla anlatması, nedeniyle ödüle değer görülmüştür.  

Yiğit Ergün 1992 yılında İstanbul’da doğdu. Kadir Has Anadolu Lisesi ve İstanbul Kadıkaöy lisesinde öğrenim gördü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini tamamlamadan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümüne girdi. Halen aynı üniversitede 4. Sınıf öğrencisi olan Yiğit Ergün’ün şiirleri Hayal, Lacivert, Kanon 2010, Rıhtım, Yelkensiz, Son Gemi, Babylon Şiir Kenti, Hiç İşte Dergi, Orlando, Lirik, Bireylikler, Koza Düşünce, Cite de Pera ve Kuzgun Postası dergilerinde yayımlanmıştır. Ayrıca Ergün’ün ilk şiir kitabı “Gece Gelen” Anima Yayınları tarafından Nisan 2019’da yayımlanmıştır.

edebiyathaber.net (14 Şubat 2020)

Yorum yapın