Ankara Film Festivali’nden COVID-19 önlemleri

Ağustos 19, 2020

Ankara Film Festivali’nden COVID-19 önlemleri

3-11 Eylül tarihleri arasında yapılacak 31. Ankara Uluslararası Film Festivali, seyircisine güvenli izleme alanları ve deneyimi yaratabilmek için uzmanlar eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol’un bilimsel danışmanlığında ve vakıf yönetim kurulu üyesi psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın eşliğinde T.C. Sağlık Bakanlığı’nın önlemlerini gözeten bir düzenleme hazırlayan festival, fiziksel mesafenin korunabildiği, güvenli ve etkili hijyen ve dezenfekte işlemlerinin sağlandığı bir ortam için gerekli düzenlemeleri belirledi.

Festival yönetimi yaptığı açıklamada “’Sinema filmi sinemada seyredilir ve sinemada güven içinde film seyretmek mümkündür’ ilkesiyle hareket ediyoruz. Kendimizi olduğu kadar konuklarımızı da seyircimizi de gözeterek hayatı sürdürmenin yollarını bulmamız gerektiğine inanıyoruz. 31. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında gerekli önlemler alınarak, COVID-19 pandemisinin engel olduğu bir aradalığın, kültürel paylaşımın ve hayatın sürmesinin mümkünlüğünü yaratmaya çalışıyoruz” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol’un bilimsel danışmanlığında ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı yönetim kurulu üyesi psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın eşliğinde geçtiğimiz hafta Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılan değerlendirme sonucu şu sonuçlara varıldı:

  • Filmlerin gösterileceği Kızılay Büyülü Fener Sineması, müstakil bir bina ve havalandırma sistemi, dışardan temiz hava dolaşımı sağlıyor.
  • Binanın giriş ve çıkış için ayrı kapıları var.
  • Temassız ateş ölçer ile ateşleri ölçülerek binaya alınacak seyirciler için girişte temassız el hijyeni ve maske sağlanacak.
  • Filmlerin gösterileceği üç salon, doğrudan dışarıya açılan kapılarıyla temiz hava dolaşımına sahip.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği %60 kapasite festivalde %50’ye indirildi.
  • Seyircilerin oturacağı koltuklarda tek kullanımlık bariyer örtüler kullanılacak.
  • Filmlerde ara verilmeyecek ve seans aralarında salonlar 1 saat ek havalandırma ve dezenfeksiyona tabi tutulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak.

31. Ankara Film Festivali Ulusal Film Yarışması Adayları

Uzun film

Bu yıl yarışacak filmler, Ali Karadoğanİrfan Demirkol ve Zeynep Ünal tarafından yapılan ön değerlendirme sonucu belirlendi.

Yönetmen Yeşim Ustaoğlu‘nun başkanlığında, oyuncu Berkay Ateş, oyuncu Tuğçe Altuğ, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve sinema yazarı Uğur Vardan‘dan oluşan jüri, yarışma filmlerini değerlendirecek.

Gösterimler, 3-11 Eylül tarihleri arasında “Kontrollü Normalleşme Sürecinin” tüm tedbirlerinin alınacağı Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda %50 kapasitede izleyici alınarak gerçekleştirilecek.

En İyi Film Ödülünü alan filme 50.000 TL, ilk filmlere verilen Mahmut Tali Öngören Özel Ödülünü kazanan filme ise 10.000 TL ödül verilecek.

Toplam 13 ödülün verileceği yarışmada en iyi filmlerin, yönetmenin, oyunculukların, senaryonun, görüntünün, özgün müziğin, sanat yönetiminin, kurgunun değerlendirileceği sinema filmleri, sinema salonlarında gösterilecek.

Ön jürinin değerlendirmesinden sonra belirlenen filmlerin alfabetik sırası şöyle:

1. Aşk, Büyü, vs. – Ümit Ünal
2. Bilmemek – Leyla Yılmaz
3. Ceviz Ağacı – Faysal Soysal
4. Kovan – Eylem Kaftan
5. Omar ve Biz – Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er 
6. Şair – Mehmet Emin Yıldırım
7. Topal Şükran’ın Maceraları – Onur Ünlü
8. Uzak Ülke – Erkan Yazıcı
9. Uzun Zaman Önce – Cihan Sağlam

Belgesel film

31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın adayları belli oldu.

Ali İhtiyar’ın “Sessizliğin Gözyaşları”, Ayşegül Selenga Taşkent’in “Ovacık”, Ayten Başer Yetimoğlu’nun “İçimdeki Küller”, Gökçin Dokumacı’nın “Kuyudaki Taş”, Hakan Aytekin’in “Enstantane”, Hasan Söylemez’in “Tenere”, Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi”, Onur Erkin’in “Ege’nin Son Baharı”, Turgay Kural’ın “Ada’m”, Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar” ve Yasin Semiz’in “Asfaltın Altında Dereler Var!” adlı filmleri 20 bin TL değerindeki En İyi Belgesel Film Ödülü için yarışacak. Nihan Gider Işıkman, Rena Lusin Bitmez ve Zeynep Gülru Keçeciler’den oluşan jürinin değerlendireceği 11 film, Ankara’da ilk kez seyirciyle ve sinema salonlarında buluşacak.

Festivalde yarışacak 11 belgesel filmAnkara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.

98 belgesel başvurdu

98 belgesel filmin başvuru yaptığı ve yönetmen Hacer Yıldız, akademisyen ve belgesel sinemacı Kurtuluş Özgen ve akademisyen Önder Özdem’in ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu 11 film seçildi. Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda bu yıl; Ali İhtiyar’ın “Sessizliğin Gözyaşları”Ayşegül Selenga Taşkent’in “Ovacık”Ayten Başer Yetimoğlu’nun “İçimdeki Küller”Gökçin Dokumacı’nın “Kuyudaki Taş”Hakan Aytekin’in “Enstantane”Hasan Söylemez’in “Tenere”Şirin Bahar Demirel’in “Kadınlar Ülkesi”Onur Erkin’in “Ege’nin Son Baharı”Turgay Kural’ın “Ada’m”Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar” ve Yasin Semiz’in “Asfaltın Altında Dereler Var!” adlı filmleri yarışacak.

Akademisyen Nihan Gider Işıkman, yönetmen, senarist ve yapımcı Rena Lusin Bitmez ile yönetmen ve belgesel yapımcısı Zeynep Gülru Keçeciler oluşan Ulusal Belgesel Film Yarışması Jürisi, bir filme 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü verecek.

%50 kapasite gözetilecek

Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ve küresel salgın nedeniyle ertelenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivali3-11 Eylül 2020 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda yapılacak. İzleyicilerin kendilerini güvende hissedecekleri koşullarda ve Covid-19 tedbirlerinin alınacağı salonlarda yapılacak gösterimler, %50 kapasitede izleyici gözetilerek gerçekleşecek.

Kazananlar 11 Eylül’de festivalin Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.

Kısa film

Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmler de belli oldu. Festivalde yarışacak 14 kısa film, Ankara’da ilk kez ve sinema salonlarında seyirciyle buluşacak.

258 kısa filmden 14’i yarışmada 

258 filmin başvuru yaptığı ve festivalin Onursal Başkanı Oğuz Onaran, akademisyen Gizem Akgülgil Mutlu ve sinema yazarı Hasan Nadir Derin’in ön jüriliğinde yapılan değerlendirme sonucu 14 film seçildi. Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl; Anıl Kaya ve Özgür Önurme’nin birlikte yönettiği “Akvaryum”, Ayçıl Yeltan’ın “Topanga”, Büşra Bülbül’ün “Çamaşırsuyu”, Erinç Durlanık’ın “Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi”, Murat Emir Eren’in “Evde Yok”, Mustafa Gürbüz’ün “Meryem Ana”, Nursel Doğan’ın “Huşbe! (Sus!)”, Ragıp Türk’ün “Tor”, Ramazan Kılıç’ın “Servis”, Selman Deniz’in “Veger (Dönüş)”, Yasemin Demirci’nin “İklim Değişimi”, Yavuz Akyıldız’ın “Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye”, Yeşim Tonbaz Güler’in “Münhasır”, ve Yılmaz Özdil’in “Barê Giran (Ağır Yük)” adlı filmleri yarışacak.

Akademisyen Andreas Treske, yapımcı Bulut Reyhanoğlu ve oyuncu Şenay Gürler’den oluşan Ulusal Kısa Film Yarışması Jürisi, bir filme 10 bin TL değerinde En İyi Kısa Film Ödülü’nü verecek. Kazananlar 11 Eylül’de festivalin Kapanış ve Ödül Töreni’nde belli olacak.

Şerif Sezer, Ahmet Mekin ve Başka Sinema’ya Onur Ödülleri

Festival Onur Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. Aziz Nesin Emek Ödülü, 31 yıl önce festivalin ilk kadın oyuncu ödülünü almış usta oyuncu Şerif Sezer’e verilirken, Sanat Çınarı Ödülü oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’e, Kitle İletişim Ödülü de bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek. Ödüller 3 Eylül’de festivalin Açılış Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Festivalde bu yıl, Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Şerif Sezer’e, Sanat Çınarı Ödülü oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’e ve Kitle İletişim Ödülü de bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek.

Festival Yönetmeni İnci Demirkol yaptığı açıklamada, “İlk yılımızda En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü almış Şerif Sezer’i 31 yıl sonra bu kez Aziz Nesin Emek Ödülü ile ağırlayacak olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Sanat Çınarı Ödülü’nü bu yıl, Ankara’da sayısız oyunlarını izlediğimiz usta aktör Tamer Levent’e, Kitle İletişim Ödülü’nü de 7 yıldır bağımsız sinemaların destekçisi olmuş Başka Sinema’ya vermekten de gurur duyuyoruz” dedi.

Ankara’nın ilk ‘En İyi Kadın Oyuncu’su

1980 yılında Sinan Çetin‘in yönettiği “Bir Günün Hikâyesi”yle başladığı sinema kariyerinde Yılmaz GüneyErden KıralFerzan ÖzpetekÇağan Irmak gibi bir çok usta yönetmen ile çalışan ve aralarında “Yol” (1982), “Hakkâri’de Bir Mevsim” (1983), “Camdan Kalp” (1990), “Hamam” (1997), “Babam ve Oğlum”un (2005) da olduğu sayısız klasikte izlediğimiz Şerif Sezer, 1988’de ilki düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Her Şeye Rağmen” filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü, 1989’da da “Hamam” ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı. 

Şerif Sezer’in özellikle, “Yol” filmindeki Ziné karakterine getirdiği derinlikli yorumu vurgulayan Demirkol, sanatçının ödül gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “’Yol’a çıktığında afişte görünür olan imgesiyle ‘başka insanların anıları’ olarak nitelendirilebilecek olanı seyirciye anımsattığı, Batılı olanın kendisine yabancılaşmasına yol açarak etnografik bir imgeyi dolayıma soktuğu, bu imgeyi filmlerde oyunculuğu ile pekiştirebildiği ve seçtiği yolda tutarlı bir şekilde ilerleyebildiği gerekçesiyle Aziz Nesin Emek Ödülü’nün bu yıl Şerif Sezer’e verilmesine karar verilmiştir.”

Oyunculuk kariyeri Ankara’da başladı

İnci Demirkol, festivalin bir diğer Onur Ödülü’nün sahibi de olan oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent’in ödül gerekçesi için şunları söyledi: “Tamer Levent, sanatın evrenselden yerele ve tekrar evrensele dönen yolculuğunun izlerini sürmüş, kendinden sonrakiler için özgün izlerini bırakmıştır. Oyunculuk sanatına oyuncu, yazar, yönetmen, yaratıcı ve öğretici olarak 40 yılı aşkın süredir yaptığı özgün ve unutulmaz katkısı nedeniyle Sanat Çınarı Ödülü’nün Tamer Levent’e verilmesine karar verilmiştir.”

Oyunculuk kariyerine 1971 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda başlayan ve tiyatro sahnelerine ödüllerle karşılanan bir çok performansın yanı sıra, yönetmen ve yazar kimlikleriyle de unutulmaz oyunlara imza atan Tamer Levent“Kış Uykusu” (2014), “Misafir” (2015), “Ahlat Ağacı” (2018) filmlerinin yanı sıra, “Cesur ve Güzel”, “İstanbullu Gelin”“Çiçero” gibi televizyon dizilerinde rol aldı. Sanatçı ayrıca, 2013 yılında Emin Alper’in “Tepenin Ardı” filmindeki performansıyla Ankara’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı.

‘Her Gün Festival’ dedikleri için 

Festivalin üçüncü ödülü Kitle İletişim Ödülü ise bu yıl, 2013’te Başka Sinema Dağıtım ve Kariyo & Ababay Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen bağımsız film dağıtım ağı Başka Sinema’ya verilecek. Demirkol, Başka Sinema’nın bağımsız filmlere ve sanat sinemasına aşkla, tutkuyla bağlanmış sinemaseverler için kıymetini bilerek bu ödülü verdiklerini söyledi ve ekledi: “2013’te ‘Bize Her Gün Festival’ diyerek yola çıkan, birçok şehirde bağımsız sinema salonlarında farklı ülkelerden yaratıcı ve nitelikli yeni filmlere, hatta klasik filmlere festivaller dışında da alan açtığı için Kitle İletişim Ödülü, 7 yıldır sinefillerin gözbebeği olan Başka Sinema’ya verilmektedir.”

31. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Onur Ödülleri 3 Eylül’de festivalin Açılış Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Festivalden yeni ve genç sinemaya destek

Festivalin yerli sinemaya destek platformu Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın projeleri belli oldu.

AB Türkiye Delegasyonu‘nun katkılarıyla düzenlenen ve ilk ya da ikinci film projelerinin desteklendiği yarışmada bu yıl, Abdullah Harun İlhan’ın “Seni Ben Unutmak İstemedim ki”, Burçak Açık’ın “Hava’nın Tohumu”, Duygu Karanlık Ebeoğlu’nun “Kafes”, Merve Kuş Mataracı’nın “KİM-LİK”, Murat Uğurlu’nun “Hak Edilmiş Bir Öpücük”, Nuri Cihan Özdoğan’ın “Maskeler”, Umut Evirgen’in “Annesinin Kuzusu”, Ümran Safter’in “Son Celse”, Vuslat Saraçoğlu’nun “Bildiğin Gibi Değil” ve Zeynep Köprülü’nün “Denizde” adlı projeleri yarışacak. Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, yapımcı Suzan Güverte ve senarist, sinema yazarı Uygar Şirin’den oluşan jürinin seçeceği 1 projeye 30 bin TL değerinde destek ödülü verilecek.

edebiyathaber.net (19 Ağustos 2020)

Yorum yapın