Anayasa Mahkemesi’nden ifade özgürlüğüne ilişkin emsal karar

Ağustos 18, 2022

Anayasa Mahkemesi’nden ifade özgürlüğüne ilişkin emsal karar

Türkiye Yayıncılar Birliği, Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğüne ilişkin emsal kararıyla ilgili açıklama yaptı:

“Hazırladığımız raporlarla, her yıl verdiğimiz Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleriyle ve yaptığımız açıklamalarla, yayınlama özgürlüğünün önemini vurguluyor ve yasaklayıcı kararların bu özgürlüğe, kültür hayatına ve dolayısıyla toplumsal hayatın ilerlemesine büyük zararlar verdiğini, otosansüre neden olduğunu ifade ediyoruz.

Dün (16.08.2022) basına yansıyan haberlerde yer aldığı üzere, Sel Yayıncılık tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvurunun sonucunda AYM, ‘ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna’, ‘Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine’, ayrıca harç masrafı ve vekalet ücretinden oluşan yargılama giderinin ve bir manevi tazminatın başvurucuya ödenmesine oybirliğiyle hükmetmiştir. AYM kararı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararı, ülkemizde yayınlama özgürlüğünün gelişmesi yönünde çok önemli bir adımdır.

AYM’nin verdiği bu kararı desteklediğimizi belirtiyor, bundan sonra da ülkemizde ifade özgürlüğüne dair olumlu gelişmelerin artması dileklerimizi yineliyoruz.”

edebiyathaber.net (18 Ağustos 2022)

Yorum yapın