Altyazı’nın Ağustos sayısı çıktı

Ağustos 13, 2020

Altyazı’nın Ağustos sayısı çıktı

Altyazı sinema dergisinin Ağustos sayısı yayımlandı.

KAPAK KONUSU: 50 YÖNETMEN – GÜNCEL SİNEMANIN PARLAYAN YILDIZLARI

Dünyanın içinden geçtiği yoğun belirsizlik ve zorlu dönüşüm süreci filmlerin üretim ve dağıtımını büyük oranda askıya almışken, Altyazı günümüz sinemasının taşıdığı müthiş potansiyeli görünür kılmayı hedefleyen bir dosya çalışmasına imza atıyor. Dergi yazarlarının danışmanlığında yürütülen bir araştırmayla belirlenmiş, henüz bir ya da birkaç uzun metrajı bulunan 50 sinemacıyı içeren dosyada, 17 yönetmen üzerine detaylı incelemeler, 33 yönetmenin ise kariyer zirvelerini öne çıkaran tanıtımları bulunuyor.

Dergi, prestijli festivallerde ödül almış yönetmenlerden popüler kültüre mal olmuş isimlere ve keşfedilmeyi bekleyen avangart sanatçılara, geniş bir skalayı mercek altına alıyor ve Jordan Peele, Marden Ade, Ari Aster gibi yıldızlardan Eliane Raheb ve Gastón Solnicki gibi görece az tanınmış isimlere; Lübnan’dan Guatemala’ya, Hindistan’dan Senegal’e, İsveç’ten Gürcistan’a uzanarak güncel sinemada hangi yaklaşımların öne çıktığına, sinemada zamanın ruhuna bakıyor.

Rastgele Bir Film:

Enis Köstepen, Polonya’nın “ahlaki kaygı sineması” olarak tanımlanan akımının klasiklerinden, Krzysztof Zanussi imzalı Kamuflaj’ı (Barwy Ochronne, 1977) ele alıyor.

Hareketli Kavramlar:

Fırat Yücel, sinemasal tekniklere özgü kavramları ele alan köşesinde bu ay, drone çekimlerinin sunduğu kuşbakışı perspektifin farklı çağrışımlarını irdeliyor.

Bir Sinema Psikopatının Listesi:

Fatma Cihan Akkartal, ‘Gençlik, Yitik Ülke’ başlıklı 10 filmlik bir liste üzerinden, yeniyetmeliğin asi, romantik ve hüzünlü öykülerinin sinemadaki yansımalarına selam gönderiyor.Umut Tazeleyen Filmler:
Murat Özer
, Akira Kurosawa’nın “insanın yaşam ve ölümle ilişkisi” üzerine büyük ustalık gösterisi Yaşamak’ı (İkiru, 1952) hatırlıyor.

edebiyathaber.net (13 Ağustos 2020)

Yorum yapın