Altyazı’nın 20. yıl özel sayısı çıktı

Mayıs 29, 2021

Altyazı’nın 20. yıl özel sayısı çıktı

Aylık sinema dergisi Altyazı‘nın yirminci yaşı kutladığı ‘200 Film: Sinema Tarihinde Devri Âlem’ başlıklı özel sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Altyazı Sinema Dergisi yirminci yaşı vesilesiyle matbu olarak yayımladığı ‘200 Film: Sinema Tarihinde Devri Âlem’ başlıklı özel sayısında 126 yıllık sinema tarihine güncel ve kapsamlı bir bakış atıyor. Editörlüğünü Berke Göl ve Gözde Onaran’ın üstlendiği, MUBI Türkiye işbirliğiyle hazırlanan 256 sayfalık bu özel sayıya 42 yazar katkıda bulundu.

200 Film: Sinema Tarihinde Devri Âlem, sinemanın başlangıcından günümüze, 56 ülkeden, farklı türlerden ve çeşitli akımlardan seçilmiş tam 200 filmi alternatif bir bakışla ele alıyor. Senem Aytaç, Melis Behlil, Ekrem Buğra Büte, Ayça Çiftçi, Engin Ertan, Övgü Gökçe, Kutlukhan Kutlu, Aslı Ildır, Alisa Lebow, Eren Odabaşı, Aslı Özgen, Elif Rongen-Kaynakçı, Necati Sönmez, Ali Deniz Şensöz, Yeşim Tabak ve Fırat Yücel’den oluşan bir danışmanlar kurulunun katkılarıyla belirlenen bu 200 filmlik seçkinin sinema tarihinde kronolojik bir geziye çıkaracağı okurları, pek çok sürpriz de bekliyor. Zira bu seçki bir yandan Hitchcock’tan Antonioni’ye, Varda’dan Ozu’ya pek çok ustanın filmlerini içerirken, bir yandan da “sinema tarihinin en iyi filmleri” listelerinde her daim yer edinen pek çok ünlü yapımı dışarıda bırakmayı ve böylece kanon dışına itilmiş başka filmlere alan açmayı tercih ediyor. Sinema tarihinin güncel bir bakışla gözden geçirilmesi sonucu ortaya çıkan seçki, tarih yazımında ihmal edilmiş, geleneksel kanonların dışında bırakılmış ülkelerin sinemalarına, zamanında görmezden gelinip değeri sonradan anlaşılmış kadın, kuir, siyah yönetmenlerin filmlerine; kurmaca sinemanın gölgesinde kalmış deneysel sinemanın ve belgeselin önemli örneklerine dikkat çekmeyi, böylece olabildiğince kapsayıcı bir sonuç ortaya koymayı hedefliyor.

Türkiye’de daha önce bir benzeri yayımlanmamış ‘200 Film: Sinema Tarihinde Devri Âlem’,sinema severlerin bir yandan sevdikleri filmleri, yönetmenleri görecekleri, bir yandan da yepyeni dünyalar keşfedecekleri arşivlik bir sayı. Üç ay boyunca bayilerde kalacak ‘200 Film’i bayilerden, kitapçılardan ve www.altyazi.net/dukkan üzerinden satın almak mümkün.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2021)

Yorum yapın