Altyazı Sinema Dergisi’nin Eylül sayısı çıktı

Eylül 10, 2020

Altyazı Sinema Dergisi’nin Eylül sayısı çıktı

Altyazı Sinema Dergisi’nin Eylül sayısı yayımlandı.

Altyazı Sinema Dergisi 199. sayısında farklı coğrafyalara, farklı türlere, sinema tarihinin farklı dönemlerine bakıyor ve kara mizah boyutuyla öne çıkan filmleri bir araya getiriyor. ‘Kara Kahkahalar’ başlıklı dosya kapsamında on dört film inceleniyor.

Alfred Hitchcock klasiği Sapık’ın (Psycho, 1960) başkarakteri Norman Bates, derginin kapağından muzip ama tehditkâr bakışlarını okuyucuya dikiyor.

KAPAK KONUSU: KARA KAHKAHALAR

Eylül ayı itibariyle on dokuzuncu yaşını geride bırakan Altyazı Sinema Dergisi’nin 199. sayısında dosya konusu ‘Kara Kahkahalar’. Charlie Kaufman’ın karamsar olduğu kadar komik de bir ton taşıyan son filmi Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum’dan (I’m Thinking of Ending Things) ilhamla hazırlanan dosyada korku, gerilim, polisiye gibi çok farklı türlerde, bazen hiç beklenmedik şekillerde ortaya çıkan, kimi zaman acımasız ve keskin, kimi zaman oyunbaz bir boyut taşıyan mizah mercek altına alınıyor. Dosya kapsamında Stanley Kubrick’in efsanevi Soğuk Savaş taşlaması Dr. Garipaşk’tan (Dr. Strangelove) Vera Chytilová imzalı Çek Yeni Dalgası klasiği Papatyalar’a (Sedmikrásky), John Waters’ın tüm tabuları yerle yeksan eden Pembe Flamingolar’ından (Pink Flamingos) Aki Kaurismäki mizahının en iyi örneklerinden Leningrad Kovboyları Amerika’ya Gidin’e (Leningrad Cowboys Go America), on dört farklı filmle ilgili inceleme yazıları yer alıyor. Dosyanın Hitchcock’tan Çığlık (Scream) serisine, Monty Python’dan Coen Kardeşlere uzanan kapsamlı sunuş yazısındaysa Kutlukhan Kutlu’nun imzası var.

Rastgele Bir Film:

Övgü Gökçe, çağdaş İran toplumunun panoramasını çıkaran Rahşan Beni İtimad imzalı Şehrin Derisi Altında’ya (Zir-e Poost-e Shahr, 2001) odaklanıyor.

Umut Tazeleyen Filmler:

Burçin S. Yalçın, ıssız bir adada hayatta kalmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatan Robert Zemeckis imzalı Yeni Hayat (Cast Away, 2000) filmini, kendi kişisel tarihindeki önemi üzerinden anlatıyor.

Bir Sinema Psikopatının Listesi:

Yönetmen Emin Alper, on klasik filmi bir araya getiren ‘Faşizm ve İçimizdeki Karanlık’ başlıklı bir listeyle, faşizmin cinsellik ve cinsel sapkınlık üzerinden işlenmesini tartışmaya açıyor.

Hareketli Kavramlar:

Fırat Yücel, sinemasal tekniklere özgü kavramları ele alan köşesinde bu ay, yanlamasına kaydırma hareketinin kurmaca ve belgesel sinemadaki farklı kullanımlarını karşılaştırıyor.

Altyazı Fasikül, Özgür Sinema Gündemini Takip Ediyor

Sinemada ifade özgürlüğünü genişletme amacıyla yola çıkan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema, çalışmalarını dijital mecralarda sürdürüyor.

Altyazı Fasikül’ün çağrısıyla koronavirüs salgınının ilk aylarında sinemacıların ürettiği filmlerden oluşan #İçeridenDışarıya serisi geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Ayrıca Özcan Alper‘in ‘MKM: Kendi Dilinde Üretme İradesi’ ve Suncem Koçer’in ‘RTÜK’ün Elverişli İttifakları’ yazılarının yanı sıra Altyazı Fasikül’ün tüm içeriklerine web sitesinden ulaşmak mümkün.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2020)

Yorum yapın