Altan Karındaş’ı tanımayan nesle âşina değilim! | Adnan Algın

Ağustos 21, 2020

Altan Karındaş’ı tanımayan nesle âşina değilim! | Adnan Algın

TRT’nin TRT olduğu, haber spikerlerinin gerdan kırıp göz süzmediği, mini etekleriyle “sosyal medya”da “like” almakla uğraşmadığı vakitlerdi… Doğru Türkçenin kalesinde Şengül Karaca’lar, Sevim Canbaz’lar, Tuna Huş’lar, Ülkü Kuranel’ler, Orhan Erhantan’lar… Orhan Boran da günümüzün “stand-up”çılarının ağababası! Ne tatlı ne temiz bir Türkçeyle konuşurdu… Orhan baba, elindeki mendiliyle alnına ufak ufak dokunur, terini alır gibi yaparak fıkralarının temposunu belirlerdi…

The Muppet Show da o yılların (1976-1981) en büyük neşe kaynağıydı. Jim Henson adlı köftehorun marifeti olan bu şenlikli kumpanyanın memleketimizde büyük bir ilgiye mazhar olmasında elbette hepsi birer dublaj ustası olan değerli isimlerin katkısı inkâr edilemez.

Benim favorim Fozzie idi. Şener Şen’in enfes seslendirmesini kim unutabilir ki! Emoji neslinin, “sosyal medya” mağduru gençlerin, çocukların bu dublaj şahikası skeçlere tanıklık edememesi ne büyük bir kayıp.

“Turnike” adlı yarışma programındaki bir gafıyla ekran hayatı nihayetlenen Güner Ümit ise Kermit’e can verirdi. Bir ara Erol Günaydın da Kermit’i seslendirmişti. Bülent Ersoy’dan Ahmet Sezerel’e, Adnan Şenses’ten Eray Özbal’a kadar pek çok isme sesini vermiştir Güner Ümit.

Takıntılı ve kaprisli âşık Miss Piggy’yi ise değerli sanatçı, Muhsin Ertuğrul’un tedrisatından geçen, Robert Anderson’ın Çay ve Sempati oyununda (yıl 1965’tir) Zeki Müren’in rol arkadaşı 30 Ağustos 1928 Balıkesir doğumlu Altan Karındaş seslendirirdi. Bütün nüanslarıyla, o bülbül gibi sesiyle…

O da unutulanlar, hatırlanmayanlar kervanında artık. Tıpkı Kemal Ergüvenç, Esen Günay, Vala Önengüt, Pekcan Koşar, Rıza Tüzün gibi. Andy Warhol ne demişti? Herkes İngilizceyi, Türkçeden daha iyi bildiğine göre: “In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes.” Çizgi film Sinbad’ın (1978) kargası Şira’yı da renkten renge bürünen o ışıltılı sesiyle unutulmazlar kategorisine sokmuştu efsanevî Altan Karındaş.

15 dakikalık Cemal Can’lar, Yasin’ler, Nisa’lar bolluğunda Altan Karındaş’ların unutulmasına yüreğimiz burkula burkula da olsa pek şaşırmamak gerekiyor sanki. Corona, hepimize fena koydu bu arada şaka maka, “Tanburî Cemil Bey çalıyor eski plakta”…

Efsanevî The Muppet Show’un ana karakterlerinin dublaj kadrosunu iftiharla sunuyorum. Aramızda olanlara uzun ömürler, terk-i dünya eyleyenlere gani gani rahmet dilerim.

Miss Piggy: Altan Karındaş

Kermit: Güner Ümit-Erol Günaydın

Fozzie: Şener Şen

Statler ve Waldorf: Cezmi Sezen-Toron Karacaoğlu

Hilda: Birsen Kaplangı

Rowlf: Aytaç Yörükaslan

Animal: Osman Görgen

Adnan Algın – edebiyathaber.net (21 Ağustos 2020)

Yorum yapın