Alper Akal: “Kimi yazarların kalemi çok kuvvetli olsa da hayal güçleri kısmen zayıf kalabiliyor.”

Ekim 25, 2021

Alper Akal: “Kimi yazarların kalemi çok kuvvetli olsa da hayal güçleri kısmen zayıf kalabiliyor.”

Söyleşi: Mehmet Özçataloğlu

Alper Akal, çocuk edebiyatının yeni isimlerinden. Fakat Spor Gezginleri iki kitap oldu bile. Üçüncüsü de yola çıkmak üzere. Tudem tarafından yayımlanan kitapları üzerine konuştuk.

Çocuk edebiyatının duayen isimlerinden biri sizin anneniz. Aynı alanda emek vermek nasıl bir duygu? Avantaj ve dezavantajları neler?

Annem Aytül Akal gerçekten de 40 yıla yakın süredir yazın alanında eserler vermekte. 30 senedir de Çocuk Edebiyatı’nda yazın hayatını sürdürüyor. Aynı alanda emek vermek tabii ki gurur verici, onun gibi 180’i aşkın eser veren bir yazarın izinden gitmek önemli. Bir gün ben de bu alanda ilerleyip birçok eser vermek isterim. Ancak her yazılan kitaptan sonra Aytül Akal’la kıyaslanmak veya acaba ondan katkı mı alıyor düşüncesiyle karşılanmak bu alanda çalışıyor olmanın dezavantajları diyebilirim. 

Elbette Aytül Akal’ın oğlu olmanın birçok avantajı da var. Güzel bir eser verdiğinizde Aytül Akal sayesinde belki de eseriniz diğer yazarlardan önce sıraya girip okunuyor, camiaya girişiniz başkalarına göre daha hızlı olabiliyor. Bunlar da güzel tarafları…

Sporun yaşamınızda bir yeri var mı? Spor Gezginleri’nin ortaya çıkış öyküsünü anlatır mısınız?

Sporun çocukluğumdan beri hayatımda çok önemli bir yeri bulunuyor. İlkokulda basketbol, ortaokul ve lisede futbol, üniversitede Amerikan futbolu oynadım. 35 yaşımda halen haftada minimum 3-4 gün spor yapmaktayım. İşte Spor Gezginleri’nin ortaya çıkışı da spor ve edebiyata olan ilgimden yola çıkarak şekillendi. Okurları sıkmadan eğlenceli bir dille hem sporu hem de coğrafya-tarih gibi ilgi çekici dalları bir kitapta buluşturmayı ve gençlere hitap edebilmeyi düşünüyordum bir süredir. 2016 yılının ortalarında bu amaçla yola çıkarak Spor Gezginleri’ni yazmaya başladım. 2018 Haziran ayında da basıldı. Bir süredir yazmakta olduğum serinin 3. kitabında biraz duraksadım açıkçası ama sene sonuna kadar olabildiğince şekillendirmeyi umuyorum. Birçok olayın gizemin çözüleceği serinin son kitabını birçok okurumun beklediğini biliyorum, o yüzden elimi çabuk tutmalıyım.

 “Kayıp Zar” Spor Gezginleri dizisinin ikinci kitabı. İlk kitap “Kaçış Oyunu”nda olduğu gibi yine bir kutu oyunu etrafında ilerliyor kurgu. Neden bu kutu oyunu vurgusu?

Evet “Kutu Oyunu” vurgusu yapmamın gerçekten de özel bir sebebi var. Günümüzde Internet ve dijital oyunların iyice yaygınlaştığını, çocuk oyunları ve kutu oyunu gibi daha manuel şekilde insanların toplanıp oynadığı oyunların azaldığını görüyoruz. Artık gençler evlerine kapanıp, tek başlarına saatlerce bilgisayarla oynuyorlar. O yüzden “Kutu Oyunu” vurgusu bu yeni düzene gönderme aslında. Bilgisayar yokken oynanan oyunlar çok daha gerçekti çünkü…

Kitapta Tolga, Ali, Selin ve Emir’in yanısıra Afrikalı Obaye, Amerikalı oyun şirketi yöneticileri/çalışanları da var. Çok renkli bir karakter yapısına sahip kitap. Dünyanın dört bir köşesinden farklı karakterleri bir araya getirirken neler düşündünüz?

Aslında özellikle çok farklı ve çeşitli karakterler olsun, rengârenk bir kurgu olsun vs. gibi düşüncelerle başlamıyorsunuz yola. Burada devreye hayal gücü giriyor. Kimi yazarların kalemi çok kuvvetli olsa da hayal güçleri kısmen zayıf kalabiliyor, bu noktada çok renkli bir yapıda olmayan gerçeğe yakın hikâye ve romanlar çıkıyor ortaya. 

Ben yazarlıkta henüz yolun başındayım, ben piştim ben oldum diyebilmem için önümde uzun yıllar var. Kalemim birçok yazarla karşılaştırıldığında belki de ortalama bile kalabilir; fakat konu hayal gücüyse kendime bu konuda güvenirim. Renkli karakterler, farklı olaylar, ilginç espriler… Hayal gücünün farklı ve renkli oluşu sizi diğer yazarlardan ayırır. Kendi tarzım, farklı bir kalemim olsun her zaman isterim, fakat dediğim gibi kendimi geliştirmek için önümde daha uzun yıllar olduğunu biliyorum. 

“Tolga bunların yanıtını bulmak için Emir’le işbirliği yaparak yeni bir maceraya atılmayı iple çekiyordu” diye bitiyor kitap. Anlaşılan o ki serüven devam edecek. Bizi neler bekliyor sonraki kitapta?

Son kitapta da tabii ki akıcı bir olay örgüsü ile eğlenceli bir macera olmasına özen göstereceğim. Birçok soru işareti yanıt bulurken okuru şaşırtacak bazı gelişmeler de olacak. Şu an olayların ne olacağı ve gidişat az çok belli, kurgunun son açıklarını kapatıp seriye yakışır bir son bulmaya çalışıyorum. Umarım serinin diğer kitapları gibi ilgi görür ve sevilir. Seri bitince yeni seriler için de birçok fikrim mevcut. Bakalım zaman neler gösterecek?..

edebiyathaber.net (25 Ekim 2021)

Yorum yapın