Alman Kitap Ödülü Mora’nın

Ekim 8, 2013

Alman Kitap Ödülü Mora’nın

Frankfurt Kitap Fuarı başlamadan önce verilen Alman Kitap Ödülü sahibini buldu. Ödüle, “Das Ungeheuer” (Canavar) adlı romanıyla Terezia Mora layık görüldü.

1971 yılında Macaristan’da dünyaya gelen ve yaşamını Berlin’de sürdüren yazar Terezia Mora 2013 yılı Alman Kitap Ödülü’nün sahibi oldu. Alman Yayıncılar Birliği Başkanı Gottfried Honnefelder, yazardan “Üslup ustası, perspektifi geniş bir nekrolog, (ağıtçı)” sözleriyle bahsederken, romanın da “günümüz Doğu Avrupası’ndan bir yol romanı” olduğunu söyledi.

Romanda, roman kahramanı olan Darius Kopp’un ve intihar ederek yaşamına son veren depresyon hastası eşinin hikâyesi anlatılıyor. Eşinin külleri ile baş başa kalan Kopp, eşinin hastalığı sırasında yazdığı günlükle birlikte onun ülkesi Macaristan’a doğru bir yolculuğa çıkıyor.

Büyük ödül 25 bin euro

2005 yılından bu yana Frankfurt Kitap Fuarı’nın başlamasından önce Almanca yazılmış romanlara verilen ödül toplam 37 bin 500 euro tutarında. Finale kalan beş yazardan her birine 2 bin 500’er euroluk ödül verilirken, ‘Alman Kitap Ödülü’ne layık görülen romanın yazarı 25 bin euroluk büyük ödülün sahibi oluyor. Jürinin yedi üyesi geçen beş ay içerisinde toplam 254 romanı değerlendirmeye almış, ilk elemede 20 kitap, ikinci elemede ise altı kitaptan oluşan bir liste yayınlamıştı.

Kaynak: ©Deutsche Welle Türkçe (8 Ekim 2013)

Yorum yapın