Alışılmışın dışında bir kurgu deneyimi: “Yüze Kadar Say”

Haziran 8, 2023

Alışılmışın dışında bir kurgu deneyimi: “Yüze Kadar Say”

Ayça Erkol’un “Yüze Kadar Say” adlı kitabı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Öykü okurlarının yakından tanıdığı Ayça Erkol, bu sefer gerçekle öyküyü buluşturan heyecan verici bir yolculuğa çıkıyor: Bu toprakların gerçek yaşanmışlıkları, Yüze Kadar Say‘da Erkol’un sürükleyici kurguyla buluşuyor.

Yaşadıklarımızdan bir tutam, başkalarının yaşadaklarından bir dilim ve hiç yaşanmamışlardan da göz kararı…
Bir rüyanın ilhamı ve bir define ihtimaliyle evinin salonuna kuyu kazmak, kardeşinin intiharını “konu komşuya rezil olmamak” için engellemek, bir gül ağacına bütün dileklerini fısıldamak, sümsük kuşunun hakkını savunmak uğruna cinayet islemek, hayatın akıp giden hızına yetişmenin çaresini bulamamak…

Hepimizin yakından tanıdığı bir coğrafyada, burada, türlü tuhaflıklarla kurulu günler bütün muzipliğiyle doğarken, yanı başımızda akla hayale gelmez bir dizi olay yaşanırken gerçeklik, dağılıp giden bir bulut gibi usul usul kayboluyor. Ayça Erkol bu bulutun peşinde, öykünün izini sürüyor.

Yazar, yolculuğunu şöyle anlatıyor:

“Yıllardır, ülkemde yaşanan enteresan olayların haberlerini biriktirdiğim bir dosyam var. Her şey eğlence olsun diye başladı. Burnumuzun dibinde öyle tuhaf, çılgın, öyle akla hayale gelmez şeyler oluyor ki bazen, en usta yazarın kurgusu bunların yanından bile geçemez diye düşünüyor insan. Çoğu beni hayrete düşüren ama bir şekilde gülümseten olaylar. Üzen ve düşündüren şeyler de girdi dosyaya elbette ancak önünü arkasını bilmediğim ama haberlere düşmüş bu tuhaf olayların bazıları aklımı uzun süre meşgul etti. Sonra onlardan ilham alan öyküler yazmaya başladım. Her şey nasıl oldu acaba diye düşündüm: Bir insan neden evinin temelini üç ay boyunca, yirmi bir metre kazar? Kardeşiniz intihar etmeye kalksa, onun ölme ihtimali mi, eşe dosta rezil olma ihtimali mi sizi uykusuz bırakır? Bir insan bakkala gitmeye bile üşeniyorsa nasıl bir hayatı vardır? Kuruyemiş uğruna birini öldürebilir misiniz?

Kurguya pabucunu ters giydirecek bu yaşanmışlıklar geride onlarca cevapsız soru bıraktı. Bir insan bunu nasıl yapabildi? Nasıl bu kadar ahmakça/sorumsuzca/çılgınca hareket edebildi? Nasıl böyle kötü/saf/acımasız olabildi? Hayat istediğim cevapları sağlamayınca iş başa düştü. 

İşte bu kitap, kurmaca yazan herkese en çok sorulan bu iki soruya benim cevabım. Okuyacaklarınız bir yanlarıyla tamamen gerçek, kalan kısımları tamamen ben uydurdum.

edebiyathaber.net (8 Haziran 2023)

Yorum yapın