Aleksandr Herzen’in anıtsal otobiyografisi “Geçmişim ve Düşüncelerim” Türkçede

Mayıs 24, 2024

Aleksandr Herzen’in anıtsal otobiyografisi “Geçmişim ve Düşüncelerim” Türkçede

Aleksandr Herzen’in Geçmişim ve Düşüncelerim adlı kitabının ilk cildi Yordam Kitap tarafından Nuri Yıldırım çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Aleksandr Herzen’in oylumlu otobiyografisi Geçmişim ve Düşüncelerim’in ilk cildi Nuri Yıldırım’ın Rusça aslından çevirisiyle Yordam Edebiyat tarafından yayınlandı. Rusya’da olduğu kadar Avrupa’da da büyük beğeni kazanan dört ciltlik bu anıtsal yapıt Türkçede ilk kez yayınlanıyor.  

Tolstoy’un “göz kamaştırıcı” olarak nitelediği Geçmişim ve Düşüncelerim, sadece bir hatırat değil, aynı zamanda 19. yüzyılın büyük Rus romanlarına denk bir edebiyat şaheseridir. Herzen’in şiirsel ve akıcı dili, yüksek belagati, ince hicvi eserin her satırında hissedilir. Kitapta hatırat tarzı yanında roman, deneme, komedi, gazetecilik, portre gibi pek çok edebiyat tarzını harmanlamış olan Herzen, çağının canlı bir panoramasını çizer. 

Rus sosyalizminin ve Narodnik hareketin kurucularından, Rus düşünce tarihinin köşe taşlarından olan Herzen, kendini halkına adamış bir soyluydu. Zamanının en önemli devrimci ve entelektüel figürlerinden biri olarak yaşadı. Öncü fikirlerinin birkaç kuşak üzerinde ne denli etkili olduğunu hatırlatan Lenin tarafından, ölümünden elli yıl sonra onurlandırıldı.  

Herzen’in samimiyetle resmettiği dönemin toplumsal yaşamı, okura farklı politik tartışmalar için alan açarken; yazarın sürgün yılları ve sonrasına dair anlattıkları ise çarlık rejiminden devrime giden yolu önemli dönemeçleriyle gözler önüne seriyor. Aynı zamanda eser, bir döneme damga vurmuş büyük Rus düşünürlerini yakından tanımak isteyen okurlar için birincil kaynak niteliğinde. 

Geçmişim ve Düşüncelerim, Rusya’da ve Avrupa’da yazılmış en kapsamlı otobiyografilerden biri ve Herzen’in olağanüstü yaşamının benzersiz bir kaydıdır. Dört ciltlik bu dev eserin ilk cildi Herzen’in çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla üniversite ve sürgün yaşamını, ikinci cildi Moskova’ya dönüşünden sonraki çalışmalarını, üçüncü cilt Avrupa yıllarını, dördüncü cilt ise Çan dergisi deneyimini ve Herzen’in yaşamının son yıllarındaki tanıklıklarını içeriyor. İlk cildi Nisan 2024’te okurla buluşan bu kapsamlı yapıtın diğer üç cildinin 2025’te yayınlanması planlanıyor. 

Ünlü edebiyatçıların Geçmişim ve Düşüncelerim hakkında değerlendirmelerinden: 

Hayatımda göz kamaştırıcı parlaklığın ve derinliğin böylesine az rastlanır bir birleşimini başka hiç kimsede görmedim.” Lev Tolstoy 

Sizin hatıralarınız onurun, inancın, yüksek zekânın ve erdemin vakayinamesi niteliğinde! Siz insanların despotizmden nefret etmesini sağlıyor, canavarların yok edilmesine yardımcı oluyorsunuz.” Victor Hugo 

Herzen ilk Rus düşünürüdür, ondan önce hiç kimse Rus hayatına böylesine çok yönlü ve derinlemesine bakmamıştı. Zekâsı güçlülük bakımından eşsizdir, tıpkı dilinin güzelliği ve göz kamaştırıcılığı gibi!” Maksim Gorki 

Aleksandr Herzen Kimdir? 

1812 yılında Moskova’da doğmuştur. İlk gençlik yıllarından itibaren Rus devrimcileriyle iç içe olan Herzen, 1834 yılında Moskova Üniversitesi’ni bitirir bitirmez sürgün hayatıyla da tanıştı. 1840 yılında tekrar Moskova’ya dönen Herzen, burada ünlü eleştirmen Vissarion Belinski ile tanışarak bu güçlü ismin etkisi altında kalmıştır. 

Aleksandr Herzen’in başlıca eserleri arasında, Bilimde Amatörlük ve Doğanın İncelenmesi Üzerine Mektuplar, Suçlu Kim?, Rus Halkı ve SosyalizmBaşka Bir KıyıdanFransa ve İtalya’dan Mektuplar ve Rus edebiyatının en önemli otobiyografik eserlerinden kabul edilen dört ciltlik Geçmişim ve Düşüncelerim sayılabilir. 

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2024)

Yorum yapın