Alain Robbe-Grillet’den “Yeni Roman”

Ocak 28, 2015

Alain Robbe-Grillet’den “Yeni Roman”

yeni-roman-710028-Front-1Romancı ve sinemacı Alain Robbe-Grillet‘nin ilk kez 1963’te yayımlanan ve 1956-1963 yılları arasında yazdığı edebiyat incelemelerinden oluşan kitabı “Yeni Roman“, Ece Korkut’un çevirisiyle Kafekültür Yayıncılık’tan çıktı.

Robbe-Grillet bu kitaptaki denemeleriyle Balzac türü romana karşı çıkarken ortaya manifesto değerinde bir eser koyuyor ve 1950’li yılların başlarında sökün etmeye başlayan Yeni Roman’ın da savunuculuğunu üstleniyor.

Bu akımın teorisyenlerinden Jean Ricardou Yeni Roman’ı en iyi şu sözlerle açıklıyordu: “Roman artık bir serüvenin yazısı değil bir yazının serüvenidir.”
Kafka, Virginia Woolf gibi yazarlardan daha çok etkilenen, Balzac tarzı romanı reddeden yeni romancıların çoğunluğu A. Robbe-Grillet, C. Simon, C. Mauriac, J. Lindon, R. Pinget, S. Beckett, N. Sarraute, C. Ollier gibi Fransız ve Fransızca yazan yazarlardan oluşuyordu.

Bu romancılar aynı zamanda Stendhal ve Flaubert etkilerini de reddetmeden Albert Camus’nün Yabancı ve Sartre’ın Bulantı romanlarını baştacı ediyorlardı.

edebiyathaber.net (28 Ocak 2015)

Yorum yapın