Ahu Gölcüoğulları’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 14, 2022

Ahu Gölcüoğulları’na 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için, çocuklarla birlikte çalıştım yıllarca. Okulöncesi öğretmeniydim. Masalların, hikâyelerin, öykülerin büyülü bir dünya olduğuna inananlardanım. Küçücük bir resimli kitabın değiştirici, dönüştürücü gücüne defalarca şahitlik ettim. Kendi uydurduğum masallar, hikâyeler de anlattım öğrencilerime. Aralarından bazılarını sanat köşesinde birlikte resimler kitaplığımıza yerleştirirdik tekrar okuyabilmek için. Metinlerimin ilk çizerleri minik sihirli parmaklarıyla harikalar yaratan öğrencilerimdi.

İstanbul’dan taşınma kararımızla birlikte çok sevdiğim işimden ve canım çocuklardan ayrılmak zorunda kaldım.  Zaman içinde onlara duyduğum özlem öylesine arttı ki onlar için bir şeyler karalamaya başladım. Artık bir sınıfım yoktu ama yazdıklarımla daha çok çocuğa ulaşabilmeyi hayal etmeye başlamıştım. Ve zamanla yazmak benim için vaz geçilmez bir tutku halini aldı. Bir rüyanın içinde başka bir rüya görmek gibi… Sihirli bir âlem… Tek bir çocuğun bile kalbine dokunabilirsem ne mutlu bana diye düşünerek yola çıktım. Çocuklara daha güzel bir dünya bırakmaya çalışmaktan çok dünyaya daha duyarlı, daha şefkatli, sevgi dolu çocuklar bırakmanın derdindeyim. Onların küçücük kalplerine ekeceğimiz güzel tohumlar filizlenecek ve bir gün muhakkak meyvelerini verecek. Umarım ben de daha barışçıl ve sevginin hâkim olduğu dünya hayalime yazdıklarımla katkı sağlayabilirim.

Bunun yanında kendim için de yazıyorum aslında. İçindeki çocuğa ulaşmak, onunla vakit geçirmek bana çok iyi geliyor. 

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Okuduğum ilk kitabı hatırlamıyorum maalesef. Ancak okuyup unutamadığım kitap Küçük Kara Balık. Hâlâ başucu kitaplarımın arasında yerini koruyor.  Küçük Kara Balık cesareti ve özgürlüğü simgeliyor benim için. Keşfe gönüllü olmak ve toplumun ‘doğru budur ‘ diye bastırdıklarını sorgulayabilecek kadar cesur olmak gerektiğini hatırlatıyor.  

  1. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Tabii oldu. Hem de bir tane değil, birkaç tane. Charles Dickens Bir Noel Şarkısı, Michael Ende’den Momo ve Forrest Carter’ın Küçük Ağacın Eğitimi aklıma ilk gelenler. Üçünü de her okuduğumda ‘keşke bu kitabı ben yazsaydım’ diye içimden geçirmeden edemiyorum. 

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtir misiniz?

Sevgili Ömür Kurt’un iki kitabını arka arkaya okudum. Biri Kitap Tamircisi, diğeri Doğa Defteri.  Bir şeylerin kıymetini anlamamız ve onu korumamız için öncelikle onlarla bağ kurmaya ihtiyacımız var, diye düşünüyorum. İki kitapta doğayla ilişkimizi sorgulayan iki büyük fikrin üzerine itinayla kurgulanmış. İkisini de çok beğendim, yüreğine ve kalemine sağlık.  Pek çok çocuğa ulaşmasını diliyorum. 

edebiyathaber.net (14 Aralık 2022)

Yorum yapın