Ahmet Büke’den “Gökçe’nin Yolu”

Nisan 3, 2018

Ahmet Büke’den “Gökçe’nin Yolu”

Ahmet Büke‘nin gençler için yazdığı “Gökçe’nin Yolu” Günışığı Kitaplığı etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği Köprü Kitaplar koleksiyonu 21. kitaba ulaştı. Bir gencin ormanın derinliklerinden geçip yüreğine ulaşan yolculuğunu anlatan ödüllü öykücü Ahmet Büke, doğanın iyileştirici gücünü büyülü gerçekçi bir dille hatırlatıyor. Avcılığı, çocuk edebiyatımızda örneğine rastlanmayan incelikle eleştiren roman, kadim bilgileri yüceltiyor. Doğayla iç içe, başka bir hayatın mümkün olduğunu her yaştan okura düşündürüyor.

Anne ve babası yüzünden aklı karışan Gökçe, yaz tatilini Maya Hala’nın yanında geçirmek için yola çıkar. Bir orman köyünde, telefon ve internet olmadan yaşamak zorunluluğu canını sıksa da, halanın dillere destan kişiliği onu cezbetmektedir. Gökçe, günler geçtikçe, yazları çobanlık yapan Ayhan’dan ağaçların, yıldızların adını öğrenmeye başlar. Gizemli ormanda gezintiye çıktıklarında, Maya Hala’ya neden “Leylek Kadın” dendiğini de anlayacaktır…

Gökçe’nin Yolu ne anlatıyor? Bana kalırsa, hayatın bilinmezlerine giden kapıların nasıl açılacağını.”
Semih Gümüş

Ahmet Büke

1970 ’te Manisa’da doğdu. 1997’de İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. 2008’de Alnı Mavide (2008) kitabıyla Oğuz Atay Öykü Ödülü’nü, 2011’de Kumru’nun Gördüğü (2010) ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Bize yaşamın acı, tatlı, bazen tuhaf, bazen de acayip öykülerle akıp gittiğini hatırlatan Büke’nin E Dergisi, Adam Öykü, Patika, Notos gibi pek çok dergide öyküleri yer aldı. İzmir Postası’nın Adamları (2004), Çiğdem Külahı (2006), Ekmek ve Zeytin (2011), Cazibe İstasyonu (2012) ve Yüklük (2014) adlı öykü kitaplarıyla tanındı. ON8 Blog’da tefrika etmeye başladığı İzmirli Bedo’nun öyküleri, Mevzumuz Derin (2013, ON8) adıyla bir ilk romana dönüştü ve Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Gençlik Romanı Ödülü’nü kazandı. Büke’nin ON8 Blog’da “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi” adlı köşesinde her hafta biriktirdiği öykülerinden bir seçkiyi de içeren İnsan Kendine De İyi Gelir (2015, ON8) adlı öykü kitabıysa Dünya Kitap 2015 Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü kazandı. Aynı yıl, “Hazır Bilgi Serisi” için derleyip tanıttığı 100 Tuhaf Kitap yayımlandı. “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi”nden ikinci bir seçkiyi içeren Gizli Sevenler Cemiyeti (2016, ON8) adlı öykü kitabının ardından, Eyvah, Babam Şiir Yazıyor ! ve Annemle Uzayda adlı resimli “Zeyno Kitapları” ile (2017, Günışığı Kitaplığı) ilk kez çocuklara öykü anlatan yazarın son romanı, Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı Gökçe’nin Yolu (2018). Ahmet Büke, eşi ve kızıyla birlikte İzmir’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (3 Nisan 2018)

Yorum yapın