Absürd komedi sevenler için: “Oh Kaos”

Nisan 11, 2018

Absürd komedi sevenler için: “Oh Kaos”

Kaan Burak Şen’in öykü kitabı “Oh Kaos” Küsurat Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Absürt komedi sever misiniz? Yaşadığımız topraklarda sayılı örneğine rastladığımız bu tür, “mantıksız olduğu aşikâr durum ve davranışların gündelik yaşama müdahale etmesi” olarak açıklanıyor. Bu kısa tanım, aslında çok şey vaat ediyor. Düşünsenize, gündelik hayatın akışına  bu türlü komik yollarla müdahale etmek aslında eleştirinin en güçlü örneklerinden biri olmaz mıydı? Hele de bunu edebiyatın sunduğu sonsuz imkânlar denizinde yapıyorsak. Geçtiğimiz günlerde bu türün güçlü örneklerinden biri olan Kaan Burak Şen imzalı Oh Kaos raflarda yerini aldı.

Yirmi beş öyküden oluşan kitap, kıvrak dili sayesinde “hep orada durduğunu bildiğimiz halde dikkatimizi o kadar da çekmeyen şeylere” çok içten bir biçimle yer veriyor. Yeni tarz söylenişi ile “gönderme yapıyor, selam çakıyor”.  Öyle ki, her gün binerken binbir eziyet çektiğimiz, fantastik toplu taşıma aracı metrobüs de öykülerin başkahramanı olabiliyor estetikten yoksun ama bir o kadar da dramı içinde barındıran pet şişeler de.

“Canımız kalabalık çekiyordu. Kuyruklarda bekleşmek iyi geliyordu. Akbilimiz bitecekti, ötecektik herkesin içinde. Gözyaşları içerisinde çöp kamyonlarını bekleyecektik. Faturaları ödeyince “Oh valla üzerimden bir yük kalktı kız. Aç şu Mezdeke’yi de kurtlarımızı dökelim,” diyecektik. Hasta olunca heyecanlanıp, sigortalarımızı sallaya sallaya halay çekecektik.”

Günümüz yorucu şehir yaşamının gerektirdiği gündelik hayat ritüellerinin insanları “herkes gibi olma kuyruğuna” soktuğunun altını çizen Şen, bunu yaparken aşağılamak yerine absürtlüğün rahatlatıcı, hafife alan ama bir o kadar da eleştiren imkânlarından faydalanıyor. Bunu yaparken de abartıdan uzak durmayı başarabiliyor. Kitap boyunca, bir öyküden öbürüne geçerken yüzünüzde donakalan kahkaya alışmak gerekiyor. Sesli kahkahalar değil bunlar, kitabın arka kapak yazısında da belirtildiği gibi “metrobüste oturmayı bekleyen delikanlı yürekleri, lirik şiirini yere düşürenleri, telefonunda polifonik Hayalet Sevgilim melodisi çalanları” güldürecek cinsten manalı kahkahalar…

Son fotoğraf şöyle annem, cebimdeki şiirlerle birlikte pantolonumu çamaşır makinesine atmış. Bütün acıklı duygularım renklilerle yıkandı. Artık yastık kılı arında hüzün içeren mısralar olacak.”

Ölülere Esemes Çekilmez, Karısının Terliğini Giyen Adam gibi kısa film çalışmaları  da yapan Kaan Burak Şen, absürt mizah ile beslendiğini Oh Kaos ile bir kez daha gösteriyor. Çok fazla şey söylemeye gerek kalmıyor, absürt komedi mi alırız bir dal.

edebiyathaber.net (11 Nisan 2018)

Yorum yapın