Kısa Klasikler’de bu ay: “Claude Gueux” ve “Hiyeroglif Masallar”

Şubat 9, 2022

Kısa Klasikler’de bu ay: “Claude Gueux” ve “Hiyeroglif Masallar”

Victor Hugo’dan “Claude Gueux” ve ” Horace Walpole’dan Hiyeroglif Masallar” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Claude Gueux
Ailesini doyurmak için çalan bir adam, gerçek bir hırsız mıdır?

İlk kez 1834 yılında La Revue de Paris‘de yayımlanan Claude Gueux ilhamını 1832’de cinayetten idam cezasına mahkûm edilen bir insanın gerçek hikâyesinden alır. 19. yüzyılda Paris’te yaşayan otuz altı yaşında dürüst bir işçinin önce cezaevine girmesini, ardından idama mahkûm edilmesini konu alan bu kısa roman Victor Hugo’nun toplumsal adaletsizliği gözler önüne serdiği felsefi bir anlatı olma özelliği taşır. Adaletin kendisi de en az işlenen suç kadar ilkelse sorunu nerede aramak gerekir?

Cezanın gerçek nedenlerini, cezaevi koşullarını, toplumun ikiyüzlülüğünü, derin yoksulluğun sebeplerini, vatandaşlarına yaşama olanağı tanımayan kötü niyetli siyasi sistemi sorgulayan Victor Hugo bu eserde özgürlüğü ve eğitimin önemini savunur; yalnızca idam cezasına değil, yasaların ve toplumun kurtarmak için kılını kıpırdatmadığı insanlar adına bütün bir sisteme savaş açar.

Konusu itibarıyla Bir İdam Mahkûmunun Son Günü‘yle benzerlikler taşıyan bu kitapta Claude Gueux üzerinden Sefiller‘in kahramanı Jean Valjean’ın da oluşumuna tanıklık ederiz.

#kısaklasikler #fransızklasikleri #ölümcezası #toplumsaladaletsizlik #suç #ceza

Yazar: Victor Hugo
Çeviri: Melis Oflas
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Kısa roman
Sayfa sayısı: 48
Fiyat: 13,00 TL         

VICTOR HUGO, 1802’de Besançon’da doğdu.General olan babasının imparatorluk ordusuyla birlikte ülkeden ülkeye dolaşması ve annesi ile babası arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden çocukluğu düzen­siz­likler içinde geçti. Sonradan hukuk fakültesine gir­diyse de devam etmedi. Paris’teki yok­sul öğrencilik yılları, Sefiller‘deki Marius karak­te­rinin esin kaynağı olacaktı. Hugo, 1823’te ilk romanı Hand d’Islande‘nin (İzlanda Hanı) yayımlanmasıyla birlikte, romantizm hayranla­rın­dan oluşan bir dost çevresine girdi. Yine 1820’li yıllarda şiir kitapları yayımlan­dı. Manzum oyunu Cromwell‘le adını duyuran Hugo’nun Hernani adlı oyunu­nun ilk sahnelenişi, romantizmin genç yazarlarının ge­le­nek­çi yazarlara karşı kazandıkları zaferi simgeleyecekti. Notre-Dame’ın Kamburu Hugo’nun ünü­nü daha da artırdı. 1830’larda oyun yazarlığında yoğunla­şan Hugo, bir süre siyasal nedenlerle sürgünde ya­şa­mak zorunda kaldı. 1862’de yayımlanan Sefiller olağanüstü bir başarı sağladı. 1885’te Paris’te ölen Hugo’nun cenazesi ulu­sal törenle kaldırıldı ve Panthéon’a gömüldü.

MELİS OFLAS, 1988’de İstanbul’da doğdu. Fransızca mütercim tercümanlık ve sanat tarihi okudu. 2006’dan beri çeviri ve redaksiyon yapıyor.

Hiyeroglif Masallar
Tuhaf ve büyülü bir evrenin kapılarını aralayan masallar.

Walpole’un ilk kopyalarını kendi matbaasında bastığı, tuhaf bulurken bir yandan aşinalık duyacağınız bu altı masallık derleme, yazarın en bilinen olmasa da en merak uyandıran eseri. Uzaklardaki krallıklar, prensesler, büyücüler gibi bilindik öğelerle okuru büyülü evrenine çağıran kısa ve gizemli masallar birbirini izleyen kopuk imgelerden oluşan bir rüya izlenimi yaratıyor. Hiyeroglif Masallar‘daki ustalıklı mizahi dokundurmalar, Walpole’un bu masalların karakterlerini gerçek yaşamdan seçme ihtimalini sorgulatıyor.

#kısaklasikler #ingilizklasikleri #sürrealedebiyat #tarih #tuhafhikayeler

Yazar: Horace Walpole
Çeviri: Burcu Yılmaz
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Masal
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 13,00 TL         

HORACE WALPOLE, 1717 yılında İngiltere Başbakanı Sir Robert Wal­pole’un oğlu olarak dünyaya geldi. Orford kontu unvanını taşıyan Walpole, gotik edebiyat türünün ilk örneği olarak kabul edilen Otranto Şatosu adlı yapıtıyla ün kazandı. Otranto Şatosu‘nun (1765) yanı sıra sanat tarihine önemli bir katkıda bulunan Some Anecdotes of Painting in England (İngiliz Resim Sanatıyla İlgili Notlar, 1762), The Mysterious Mother (Esrarengiz Anne, 1768), Historic Doubts on the Life and Reign of King Richard III (Kral III. Richard’ın Yaşamı ve Saltanatıyla İlgili Tarihsel Kuşkular, 1768), A Description of the Villa of Mr. Horace Walpole (Mr. Horace Walpole’un Villasının Tasviri, 1784), Hiyeroglif Masallar (1785) adlı kitapları yazdı. 1797’de Londra’da yaşamını yitirdi. Ölümünden sonra 42 cilt olarak yayımlanan üç binden fazla mektubu, döneminin olaylarına, törelerine ve beğenisine ışık tutmaları bakımından önemlidir.

BURCU YILMAZ, 1986 İstanbul doğumlu illüstratör, editör ve çevirmen. Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Nâzım Hikmet Akademisi Edebiyat ve İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümlerinde öğrenim gördü. 2011’den bu yana çocuk ve yetişkin edebiyatı alanında çevirmenlik ve redaktörlük yapıyor.

edebiyathaber.net (9 Şubat 2022)

Yorum yapın