Hamdi Koç’tan sakınmasız, cesur ve özgür romanlar

Temmuz 20, 2020

Hamdi Koç’tan sakınmasız, cesur ve özgür romanlar

Hamdi Koç’un yayımlandığında büyük ilgi görmüş romanları Çıplak ve Yalnız, Çiçeklerin Tanrısı ve Melekler Erkek Olur, Can Yayınları’ndan yeniden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çıplak ve Yalnız

“Yalan hayatlar ve ölmeyen gerçekler…”

Arka planda 60 Darbesi’nin anlatıldığı Çıplak ve Yalnız, 2014 Orhan Kemal Roman Armağanı’nın yanı sıra 2013 Dünya Kitap Ödülleri’nde Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne değer görüldü. Tarihin acımasız ilerleyişine karşın geçmişin dehlizlerinde dolanmayı göze alan Çıplak ve Yalnız’da Hamdi Koç, okurları bu toprakların en katı gerçekleriyle yüzleşmeye çağırıyor. 

Amcam ölünce ilk bana haber verdiler. İnanmadım. Olmaz öyle şey, dedim. Oldu valla, dediler, amcan öldü. Ya tabii ki ölmüştür, ayrı konu, ama ilk bana haber verdiğinize inanmıyorum, dedim, inan, dediler, ilk sana haber verdik. Sustum ve benimle konuşan nefesin arkasındaki boşluğu dinledim. Yalan olsa bir hışırtısı, bir kıpırtısı, bir şeysi mutlaka duyulurdu. Doğru söylüyorlardı. Cidden amcam ölmüştü ve ilk bana haber veriyorlardı. Çok duygulandım. Hayatımda ilk kez bir konuda ilk akla gelen isim oluyordum.

Ankara’da yaşayan Mesut bir gün bir telefonla amcasının öldüğü haberini alır; cenazeyi kaldırmak ve kendisine kalan mirası devralmak için en kısa sürede Ünye’ye gitmek zorundadır. Yıllar sonra döndüğü baba ocağında kendini karmaşık ilişkiler ağının ortasında bulan Mesut, bilmediği kökenlerini öğrenmeye ve koyu karanlık bir geçmişle hesaplaşmaya zorlanacaktır.   

Çiçeklerin Tanrısı

“Yaşayan en güzel kadından da güzel bir kadın ile en yalnız şairin aşkı.”

Hamdi Koç aşk, cinsellik ve ölümün iç içe geçtiği, kadın ve erkek arasındaki en temel bağların sorgulandığı sıra dışı bir hikaye anlatıyor.

Burası size layık değil. Burası Allah’ın sadece unuttuğu değil aynı zamanda ilelebet defterden sildiği bir yer. Kimsenin gelip sizi rahatsız etmeyeceği bir yer istiyorsanız ben size bulurum, hatta buldum bile, dün gece bunu düşündüm. Her şey hazır. Ben de hazırım. Size ben bakarım. Ben bakacağım. Ne Lale’nin, ne babasının, ne kocasının, hiç kimsenin sizi, bizi, rahatsız etmemesini sağlayacağım. Ben de rahatsız etmeyeceğim sizi, soru sormayacağım, sizi seveceğim ama aşık olmuş numarası yapmayacağım. Madem öleceksiniz, adam gibi öleceksiniz. Bunu sağlayacağım.

Çiçeklerin Tanrısı, “Yaşayan en güzel kadından da güzel bir kadın” ile belki de en yalnız şairin aşkını anlatıyor. “Yaşayan en güzel kadın” ölümcül bir hastalığa yakalanmıştır. Günlük hayatın yüzeyselliğinden kaçan, sadece serasında, çiçeklerinin arasında nefes alabilen şair ise, her şeye karşın yalnızlığından sıyrılıp tutkusunu sahiplenmeye, sevdiği kadını yaşatmak için elinden geleni yapmaya karar verir.

Melekler Erkek Olur

“Gizli bir şey yapıyordum ve korkuyordum…”

Hamdi Koç’un 2002 tarihli romanı yayımlandığında büyük yankı uyandırmış, dönemin en çok okunan kitaplarından biri olmuştu. Yıpratıcı iş hayatını, metropol yaşantısını, cinselliği, evlilik kurumunu ve erkekliğin çıkmazlarını yalın bir dille irdeleyen Melekler Erkek Olur, sürükleyici, sakınmasız ve kışkırtıcı bir roman.

Gizli bir şey yapıyordum ve korkuyordum, karımdan, çocuklarımdan, patronumdan, arkadaşlarımdan, iş arkadaşlarımdan, kısaca bana sahip olan, hayatımı zorlaştırma, hatta karartma potansiyeline sahip herkesten, tek tek ve toplu olarak hepsinden.

Başarılı bir işinsanı, çekici bir erkek olan Murat’ın görece dengeli bir hayatı, huzurlu bir evliliği vardır. Gelgelelim şirkette yeni işe başlayan Selma’yla tanışması hayatında bir dönüm noktası olacaktır.  Tüm dengesi altüst olan Murat o güne kadar sahip olduğu her şeyi sorgulamaya başlar.

edebiyathaber.net (20 Temmuz 2020)

Yorum yapın