70’inci Sait Faik Abasıyanık hikâye armağanı Barlas Özarıkça’ya verildi

Mayıs 31, 2024

70’inci Sait Faik Abasıyanık hikâye armağanı Barlas Özarıkça’ya verildi

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen ve usta yazarımız Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen Sait Faik Hikâye Armağanı’nın 70.’si, Hay (Metinlerarası Kitap) adlı kitabıyla Barlas Özarıkça’ya verildi. 

Özarıkça’ya ödülünü, İş Kuleleri’nde düzenlenen ve edebiyat, kültür-sanat dünyasından birçok konuğun katıldığı törende Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan takdim etti.

“Eleştirmenler, zaman içinde beklentileri değişen okuyucuya yol gösteriyor”

Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan da konuşmasında, okuyucuların, yazarlar ve yazın türleri konusunda çeşitlilikten yana olması gerektiğini; bir kitabı farklı yaşlarda okumanın, yapılacak değerlendirmeyi de değiştireceğini söyledi. “Bu durum bize klasiklerin önemini gösteriyor,” diyen Hızlan, değişen zaman içerisinde kendisi gibi beklentileri de değişecek olan okurlara, eleştirmenlerin yol gösterdiğini belirtti.

“Yıllardır tanıdığım Barlas Özarıkça’nın 70. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı almasında benim de katkım olduğu için çok mutluyum,” diyen Hızlan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın kitapların çok geniş kitlelere erişmesindeki öneminin altını çizdi.

Ödüle layık görülen Barlas Özarıkça ise konuşmasında, kendisine edebiyat sevgisini aşılayan yazarın Sait Faik olduğunu ve bu ödül vesilesiyle kendi isminin onunkiyle bir araya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 

Sait Faik Hikâye Armağanı

1955’te yazarın annesi Makbule Abasıyanık’ın kurduğu Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından sürdürülüyor. Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyatçılarından oluşan jüri, o yıl içinde yazılmış en başarılı ve üstün hikâye kitabını seçerek Sait Faik Hikâye Armağanı’nı veriyor. Armağan, 2012’den bu yana Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenleniyor. Ödülü kazanan isim, her yıl yazarın Sait Faik’in vefat yıl dönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanıyor.

Başkanlığını Doğan Hızlan’ın üstlendiği 70. Sait Faik Hikâye Armağanı Seçici Kurulu, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan oluşuyor.

Barlas Özarıkça kimdir?

1948, İstanbul doğumlu. İstanbul Gazetecilik Yüksekokulu’ndan mezun oldu, Hamburg Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne misafir öğrenci olarak gitti. 1972’de Türkiye’ye dönüşünün ardından çeşitli işlerde çalıştı. Hekimoğlu Ali Paşa Kütüphanesi’nde beş yıl yöneticilik yaptı. İlk romanı Ters Adam (1986) bu dönemde yayımlandı. Gazeteler ve dergiler için yazılar yazdı. Özarıkça’nın Maskeli Timsahlar KongresiKaçkınlar KahvehanesiGülnuşRüya Galerisi ve Ayna Giyinen Şişko isimli kitapları da bulunuyor.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2024)

Yorum yapın