69. Sait Faik Hikaye Armağanı törenle sahibini buldu

Haziran 1, 2023

69. Sait Faik Hikaye Armağanı törenle sahibini buldu

Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla Darüşşafaka Cemiyeti ve Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 69. Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kazanan Ayşegül Devecioğlu’na ödülü, düzenlenen törenle verildi.  

Devecioğlu’nun “Anatomi Dersi” (Metis Yayınları) kitabıyla layık görüldüğü ödülü, Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan tarafından kendisine takdim edildi. 

“Sait Faik İstanbul’u yazdı ama insan unsurunu hiç unutmadı”

Jüri Başkanı Doğan Hızlan ise Sait Faik’i edebiyat matinelerinden tanıdığını, o etkinliklerde de çok uzun konuşmayan bir yazar olduğunu anlattığı konuşmasında, “Her yazarın mekânı vardır. Sait Faik de İstanbul’u, Beyoğlu’nu, Adalar’ı yazdı. Bunu yazarken de insan unsurunu hiç unutmadı” dedi. 

Hızlan, jüri başkanlığının, yazara ödül kazandığı bilgisini telefonla ilk veren kişi olmak gibi güzel bir yanı bulunduğunu, kendisinin de o sırada yazar ile aynı sevinci yaşadığını söyledi.  Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nın tarihine bakıldığında Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Hızlan, değerli isimlere bu ödülün verildiğini de sözlerine ekledi.  

Ödüle layık görülen Ayşegül Devecioğlu da konuşmasında, ödüle adını veren Sait Faik Abasıyanık’ın kendi kuşağı için çok önemli bir yazar olduğunu belirterek, “ Biz erik ağaçlarıyla konuşmasını bilen, bir odadan içeriye dallarıyla bir ağacın, bulutun girebileceğine inanan, bundan hiç kuşku duymayan bir kuşaktık” dedi. 

Sait Faik Hikâye Armağanı

Yazarın annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyeti gereği ilk kez 1955 yılında verilen Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti, 2012’den itibaren ise Darüşşafaka Cemiyeti ve Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenleniyor.  Edebiyatımızın en prestijli ödülleri arasında yer alan Sait Faik Hikâye Armağanı, jüri heyeti tarafından o yıl içinde yazılmış en başarılı ve üstün hikâye kitabının seçilmesiyle veriliyor.  

Her yıl yazarın vefat yıl dönümü olan 11 Mayıs’ta açıklanan armağan, geçen yıl, “Yok Yolcu” adlı kitabıyla Kâmil Erdem’e verilmişti. Bu yıl ödülü belirleyen Seçici Kurul;, Doğan Hızlan başkanlığında, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan oluştu. 

edebiyathaber.net (1 Haziran 2023)

Yorum yapın