51 yıl sonra dünya Tanpınar okuyor!

Ocak 25, 2013

51 yıl sonra dünya Tanpınar okuyor!

Edebiyatımızın usta ismi Ahmet Hamdi Tanpınar, 51 yıl önce aramızdan ayrıldı. Bugün, kitapları 38 ayrı dilde basılıyor.

Doğu ve Batı kampını birleştirmeye çalışan yazar olarak Türk edebiyat tarihine geçen Ahmet Hamdi Tanpınar, ölümünün 51. yılında bugün çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Uluslararası bir marka haline gelen Tanpınar için düzenlenen anmalardan birine İrlanda’nın başkenti Dublin ev sahipliği yapacak.

Resital sunulacak

Chester Beatty Library’deki etkinlikte Beşir Ayvazoğlu, Aslı Perker, Pelin Batu ve Fatma Cihan Akkartal, Tanpınar’ın edebi hayatını masaya yatırırken sanatçı Tahir Aydoğdu bir kanun resitali sunacak. Sevenleri ve yakınları ise İstanbul Aşiyan’daki mezarı başında usta ismi anacak.

24’ü basıldı
Tanpınar’ın başta Huzur olmak üzere pek çok eserinin yayın hakları İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızcanın yanı sıra Tamil, Malayam gibi çok daha az bilinen diller için de satıldı. Böylece anlaşması yapılan dil sayısı 38’e ulaştı.
Tanpınar’ın yurtdışı haklarının temsilcisi olan Kalem Ajans, bu dillerden 24’ünde kitapların basıldığını duyurdu.

Şimdi’de İspanyolcada
Son olarak İspanyollarla da anlaşma yapıldı.
Meksika ve İspanya’da da ofisleri bulunan yayımcı şirket, gelecek yıldan itibaren Saatleri Ayarlama Entitüsü kitabının İspanyolca versiyonunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor.
Editör Eduarda Rabasa Tanpınar’a olan hayranlığını,  “Hayatımda okuduğum en iyi romanlardan biri, mutlaka yayıncısı olmak istedim” diyerek dile getirdi.

İTEF, 5. yaşında “Şehir ve Oyun” diyecek

Bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçen yıl, 4’üncü yıl şerefine 4 ayrı şehirde “Şehir ve Korku” teması ile düzenlenen etkinliklere 21 ülkeden 13 moderatör ve 63 yazar katılmış, 11 bine yakın okur ile bir araya gelinmişti.  Bu yıl tema olarak “Şehir ve Oyun” seçildi.

“Beş Şehir”den esinlendi
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir eserinde yer alan “Bütün hilkat, geniş ve eşsiz kudretinde canı sıkılan bir tanrının kendi kendini eğlendirmek için icat ettiği bir oyundur. Hayat nimetlerinin değişikliği içinde bize, yaratıcı işaretten kalan en büyük miras bu can sıkıntısıdır,” düşüncesinden esinlenen İTEF 2013 – Şehir ve Oyun, önümüzdeki sonbaharda takipçilerini edebiyat oyunlarına davet edecek.

Bursa’da hikâye yarışması

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar edebiyat yarışması bu yıl “hikâye dalında gerçekleştirilecek. Yarışmaya katılacak eserlerin 3 Mayıs 2013 tarihine kadar Osmangazi Belediyesi’ne teslim edilmesi gerekiyor. 2001’den beri gerçekleştirilen yarışmada katılım 1 eserle sınırlandırıldı ancak sayfa sınırlaması getirilmedi.

En büyük tutkusu şiirdi

23 Haziran 1901’de İstanbul’da doğdu.1923 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Liselerde ve yüksek okullarda çeşitli dersler okuttu. 1939 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı profesörlüğüne atandı. 1942-1946 yılları arasında Maraş Milletvekili olarak görev yaptı. Bir süre Milli Eğitim müfettişliği yaptı. Sonra 1949 yılında Edebiyat Fakültesi’ndeki görevine döndü.

Haberin devamını okumak için >>>

25 Ocak 2013

Yorum yapın