250 bin müzik ve film dijitalleşiyor

Mart 13, 2020

250 bin müzik ve film dijitalleşiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, arşivindeki yaklaşık 250 bin ses ve görüntüyü dijitale aktarıyor. Müzik ve sinema eserlerini korumak için başlatılan uygulamada öncelik, 70 bini aşkın yerli yapıma veriliyor.

Telif Hakları Genel Müdürü Ziya Taşkent, müzik ve sinema eserlerine ait dosyaların, bin metrekarenin üzerinde iklimlendirme ve güvenlik sistemine sahip özel bir arşiv bölümünde korunduğuna işaret ederek, şu şekilde konuştu:

“Şu an yürütülen projenin ilk ayağı olarak öteden beri kendi arşivimizde bulunan müzik ve sinema eserlerinin milyonlarca sayfadan oluşan belgelerini tarayıp dijitalleştirmiştik. Bunun ikinci ayağı olarak da zaman içinde uğrayacakları fiziksel aşınmanın önünü almak ve koruma amacıyla bu ses ve görüntü arşivini dijitalleştirme çalışmasına başladık.”

Çalışmanın, bu eserlerin yıllar içinde aşınmasının, kaybolmasının önlenmesi ve yargı sisteminin esere erişiminin sağlanması amacıyla yapıldığını ifade eden Taşkent, “İhtiyaç halinde herhangi bir hak ihlali iddiasıyla yargı organlarından bizdeki kayıt bilgilerine müracaat ediliyor. Bu dijitalleştirmeden sonra sadece eserlere ait malumata değil, eserlerin kendisine de yargı sisteminden erişim sağlanabilecek” dedi.

Çalışmalar, 15 kişilik bir ekiple Genel Müdürlüğün arşivinin yanında oluşturulan özel bir bölümde, TÜRKSAT’ın da desteğiyle yürütülüyor.

edebiyathaber.net (13 Mart 2020)

Yorum yapın