2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nün kazananı belli oldu

Ocak 11, 2023

2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nün kazananı belli oldu

2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Babamı Kim Öldürdü adlı romanıyla Edouard Louis kazandı. Ödül törenine katılamayan Louis’in yerine ödülü Can Yayınlarından Cem Alpan aldı.

2013 yılından beri düzenlenen NDS Liseliler Edebiyat Ödülü Töreni 21 Aralık’ta Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi gösteri salonunda yapıldı.

Öğrenci jürisi üyeleri Arda B. ve Sıla K. 2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü kazan kitabı tanıttılar:

“Sadece elli sayfada, insanın derin düşüncelere boğulmasını sağlarlar. En yakınlarımız tarafından yargılanmamızın bizlerde bıraktığı acıyı en etkili biçimde yansıtırlar.

Kitabın en temelinde, Louis ve babasının gelgitli ilişkisi yatıyor. Fakat yazar sadece bu ilişkiyi aktarmakla kalmıyor, bizleri aynı zamanda toplumsal normların, aile içi şiddetin, sınıfsal farklılıkların ve özellikle de siyasetin yaşamımız üzerindeki etkisi hakkında düşünmeye zorluyor.

Babaya karşı olan nefret duygusunun bir acıma, aynı zamanda bir anlama çabasına dönüşmesini gözlemledik çünkü babası kendi hayatını anlatma imkanından yoksundu, oğul ise asla alamayacağı bir yanıtı beklemekteydi.

Jüri olarak, ödülün samimi, cesur, iyi ifade edilmiş fikirlerle dolu olan, özgürlükçü, güncel konulu, kalıcı bir bilinç aşılayan, güçlü bir mesaj içeren ve etkileyici bir kitaba gitmesini hedefledik. NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’ne Babamı Kim Öldürdü’den daha layık bir kitap seçemezdik.”

2022 NDS Liseliler Çeviri Ödülü’nün kazanını ise Babamı Kim Öldürdü romanının çevirisiyle Ayberk Erkay oldu. NDS Lisenin Mezunlar Derneği aracılığıyla başlattığı NDS Edebiyat Ödülü, bir yıl Türkçe yazılmış esere, ertesi yıl ise Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere veriliyor. Notre-Dame de Sion mezunu yazar, gazeteci ve akademisyenlerden oluşan jüri, öğrencilerin seçtiği aday kitaplar arasından ödüle hak kazanan eseri belirliyor.

edebiyathaber.net (11 Ocak 2023)

Yorum yapın