2022 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Ocak 19, 2023

2022 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu

Attila İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen 2022 Attila İlhan Edebiyat Ödülleri açıklandı. Mehmet Eroğlu’nun başkanlığındaki roman ödülü seçici kurulunda Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alırken Metin Celal’in başkanlığındaki şiir ödülü seçici kurulu ise A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık’tan oluşan jüri üyeleri roman kategorisinde Zeynep Kaçar’a, şiir kategorisinde Ömer Erdem’e ödülü layık gördü. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü ise “Kanat Koparmaca” eseriyle Zekiye Yaldız’a verildi.

Zeynep Kaçar ödülünü teslim alırken şu şekilde konuştu: “Bir karanlığa hapsolmuş tüm kadınlar için umut dileyen bir roman ‘Yalnız’. Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne layık bulunmak benim için büyük mutluluk ve onur” 

Ömer Erdem, “Gönül(aşk), gençlik ve toplum. Attila İlhan şiirini açıklayacak üç element diyebiliriz bunlara. Aynı zamanda o, bu üç kavramı da enerjiyle buluşturmuş da sayılır. Geleneği savunmaz onu yaşatır. Dil, şairle toplum arasında etkinleştirilir. Dilin şiirde toplum adına hayat bulması ise yakın değil uzak akrabalıklarla mümkün olur. Seçkin jüri böylesi bir ışıma gördüğü için olacak ‘Güneş Kalır Bir Başına’yı ödüle değer bulmuş. Teşekkür ederim. Umarım ödüller, hem insani hem de toplumsal sızılarımızın çıkış yolu olan şiire, şiirimize yeniden bakma fırsatı sunar” ifadelerini kullandı.

Küçük bir kızken gökyüzüne bakıp yazar olduğumu hayal ederdim diye konuşan  Zekiye Yaldız, “Bir gün tesadüfen Attilâ İlhan’ın ‘Yalnızlık’ şiirini okudum ve ‘Yıldızlar, aydınlık fikirler gibi tavanda salkım salkım’ dizesine tutunarak yıldızlara sözcüklerle çıkabileceğim fikrine kapıldım. Bugün Kaptan’ın adına verilen ‘İlk Roman Teşvik Ödülü’nü almak, edebiyat okyanusuna açılan gemiye bilet almak gibi bir duygu…” dedi.

edebiyathaber.net (19 Ocak 2023)

Yorum yapın