2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri açıklandı

Aralık 21, 2021

2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri açıklandı

Cevdet Kudret’in anısını yaşatmak amacıyla Cevdet Kudret Edebiyat ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. Armağan Ekici, Besim Dellaloğlu, Hatice Aynur, Sevengül Sönmez ve Tuncay Birkan’dan oluşan Seçici Kurul, ödüle katılan eserler içinde Atiye Gülfer Gündoğdu’nun Yazının Önünde kitabını “İnceleme ve Araştırma” türünde, Eray Çaylı’nın İklim Estetiği kitabını “Deneme ve Eleştiri” türünde ödüle değer buldu. Her iki ödül, oyçokluğuyla verildi.

Cevdet Kudret’in eser verdiği türlere bağlı olarak beş yılda tamamlanan bir döngüyle Şiir, Roman, Öykü, “Deneme-Eleştiri / İnceleme-Araştırma” ve Tiyatro dallarında verilen ödüllerde 2021 yılında sıra “Deneme ve Eleştiri – İnceleme ve Araştırma” türlerindeydi.

Jürinin açıklaması ise şöyle:

“Günümüzde gezegenin en yakıcı sorunu olan iklim değişikliği ve ekolojik yıkım meselesini, mimarlık, şehir planlamacılığı, sinema, fotoğrafçılık gibi çeşitli sanat alanlarındaki yansımaları üzerinden ele alan denemelerinde, günümüz sanatında kapitalizm, sömürgecilik ve ırkçılığı sorgulayan estetik arayışları, alanın teorik birikimiyle tartışıp kendine ait bir perspektif ve yazı dili de yaratarak analiz etmeyi başardığı için” Eray Çaylı’nın İklimin Estetiği kitabı, “Deneme ve Eleştiri” türünde 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne değer görülmüştür.

“Osmanlı edebiyatında modern ‘okur’ figürünün doğuşunda Ahmet Mithat Efendi romanlarının oynadığı can alıcı rolü, hermenötik düşünce geleneği ve alımlama kuramından yola çıkarak incelerken, sadece verili teoriyi yerel vakaya uygulamakla kalmayıp teori alanının kendisine de katkıda bulunabildiği ve tezini okurun ilgisini sürekli canlı tutabilmeyi başaran bir anlatı kurarak tartıştığı için” Atiye Gülfer Gündoğdu’nun Yazının Önünde kitabı “İnceleme ve Araştırma” türünde 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne değer görülmüştür.

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, Cevdet Kudret Ailesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve TÜYAP işbirliği ile verilmektedir.

edebiyathaber.net (21 Aralık 2021)

Yorum yapın