17. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular açıldı

Kasım 17, 2021

17. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular açıldı

Kaos GL’nin 17. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular başladı. Bu senenin teması “Nasılsın?”. 

Fotoğraf: Kıvılcım S. Güngörün, Oğaç1, 2016

Yarışmanın çağrı metnini Karin Karakaşlı kaleme aldı:

Hâl hatır sormanın, karşındakinin nasıl olduğunu samimiyetle merak etmenin ne derece politik bir eylem olduğunu anlamak ömrün ileri zamanlarına denk geliyor. İyiyken, şen sofralar varken herkes yanında ne de olsa. Ve “Nasılsınız?” sorusu “İyiyim teşekkürler, siz nasılsınız?” kalıbı eşliğinde  “Hadi artık sadede gelsek” şeklinde bir iç monologla devam eden, kibar bir açılış ifadesi günün sonunda.

Ya o soruya dürüst bir yanıt vermeye kalksak “Kötüyüm” desek mesela, kimler kalacak yanımızda, kimler dinleyecek? Kimler talip olacak birlikte şifalanmaya?

17. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın temasını düşünürken yine güçlendiren bir çağrıyla yaraları, cerahatleri de akıtıp oradan sağalma gösterilmesine imkân sağlayalım istedik. Bu hevesle iyi ve kötü olma hâllerinin tamamını sizlerin yaratıcılığına teslim ediyoruz.

Kimi zaman kendimizle baş başa kalmamak için bin bir meşguliyet taklası atarız. Kaçmanın en incelikli bahanelerini üretiriz. Derken bir samimi “Nasılsın?” sorusu çorap söküğü gibi çözer her şeyi. Kötüyüm derken ilk kez iyi olmanın kapısını aralarız.

Çok şey çağrıştıran ve tortuları kaldıran bir kelime kötülük. Ama tersi de geçerli; “Ben bunu senin iyiliğin için yaptım” cümlesi de kötülüğün en şık tanımı olabilir. Dahası bu iyilik yanılsamalı incelikli kötülükler en yakınımızdakilerden de geliyor olabilir; en tanındık, bilindik düşmanlardan. Dışarıya karşı “Acımadı ki” desek dahi, darbenin şiddeti misliyle artar, ayağa kalkmak ve yeniden güvenmeyi öğrenmek bir o kadar zarurileşir.

Kimse karakter olarak kötü olmayı kolay kolay sahiplenmez. Ama iyi olmak da kimi zaman enayilikle eşdeğer tutulduğundan ne derece emekle üretilen bir duruş olduğu çok zor anlaşılır. O yüzden her şeye yakından ve açık yüreklilikle bakmak gerek ya. İyinin içindeki kötüyü, kötünün içindeki iyiyi bulmaya, hayat macerasının en olmadık gerçeklerini sil baştan kurgulamaya bir davet bu.

Siz de katılmaz mısınız aramıza?

Öykü Değerlendirme Jürisi:

Aslı Solakoğlu, Aylime Aslı Demir, Belma Fırat, Burcu Ersoy, Burcu Baba, Ebru Nihan Celkan, Karin Karakaşlı, Pelin Buzluk, Süreyya Karacabey

Son Başvuru Tarihi: 1 Nisan 2022, Cuma

Ödüller:

Birincilik ödülü 900 TL

İkincilik ödülü 750 TL

Üçüncülük ödülü 600 TL’dir.

Jüri Özel Ödülü kazanan öykü sahiplerine, 1 yıllık Kaos GL dergisi aboneliği hediye edilecektir.

Katılım koşulları için>>>

edebiyathaber.net (17 Kasım 2021)

Yorum yapın