Yetişkinlere resimli kitap önerileri | Gaye Dinçel

Şubat 25, 2020

Yetişkinlere resimli kitap önerileri | Gaye Dinçel

Yetişkinlerin de resimli kitaplara ihtiyacı var. Özellikle bazıları hem çocuk hem de yetişkin benliğimizi besleyecek nitelikte. İşte bir seçki:

Boşluk / Anna Llenas / Nesin Yayınevi

İçinizde garip bir boşluk hissettiğiniz oldu mu? Ne yaparsanız yapın dolmayan… Belki gittikçe büyüyen, sizi huzursuz eden. Onu doldurmak için neler neler yaptınız ama nafile. Tıkaçları bir kenara bırakıp boşluğun içine bakmayı deneyebilir misiniz?

Yazar ve çizer Anna Llenas, sıradan bir kız olan Julia’nın içindeki boşluğu keşfetme hikayesini anlatıyor. Kitabı bir psikolog arkadaşımın bekleme odasında görmüştüm. Terapiye başlamak için iyi bir fırsat yarattığını söylemişti.

Kitap her sayfada okuru iyileştiriyor. Çocuklardan çok biz yetişkinlerin ihtiyacı olan bir yol sunuyor. Yazarın sözleriyle “iyileşebilme, zorlukların üstesinden gelebilme gücümüzü ve hayattaki amacımızı bulmayı” sağlayan şahane bir kitap.

Kitabın resimleme tekniği de içeriği kadar etkileyici. Çizimleri, kartonlardan kesilen parçalar tamamlıyor.

Önce Hayal / Judith Malika Liberman / Redhouse Kidz

Masallarını pek sevdiğim Judith Malika Liberman  şahane bir şarkılı kitap yazmış ve seslendirmiş. Hem okuyup hem de YouTube’dan dinleyebilirsiniz.

Terzi Josef’in kurduğu hayaller nelere dönüşecek acaba? Onu da dönüştürecek mi peki?

Kitabın çok renkli resimleri Zeynep Özatalay’a ait.

Hayal kurmayı hep hatırlamak için birebir.

Bu Kitabın Ortasında Duvar Var / Jon Agee / Domingo Çocuk

Kitabın ortasındaki duvar bir tarafını diğer tarafından koruyor. Acaba güvenli olan hangisi? Kahramanımızın durduğu ve suyun giderek yükseldiği taraf mı yoksa devin ve vahşi hayvanların yaşadığı taraf mı?

Yazarın aynı zamanda resimlediği bu renkli kitap, korkularımızı ve önyargılarımızı sorgulamamız için harika bir fırsat sunuyor.

Kelime Koleksiyoncusu / Peter Hamilton Reynolds / Altın Kitaplar

Kahramanımız Can kelimeleri biriktiriyor. Duyduğu, gördüğü, okuduğu, dikkatini çeken uzun, kısa, melodik kelimeleri… Pek çok koleksiyonu var: hayaller, bilim, duygular, arkadaşlık, hayvanlar…

Anlamlarını fark ederek ya da bilmeden kullandığımız kelimeleri yazıp bir araya toplamak çok eğlenceli olabilir. Onlarla öyküler oluşturmak, şarkılar söylemek de…

Reynolds’ın yazıp resimlediği neşeli bir kitap.

Büyük Sözcük Fabrikası / Agnés de Lestrade / Aylak Kitap

Kitap şöyle başlıyor: “Bir ülke vardı ki orada yaşayan insanlar neredeyse hiç konuşmazdı. Büyük sözcük fabrikasının ülkesiydi orası. Bu garip ülkede sözcükleri satın almak ve onları söyleyebilmek için yutmak gerekiyordu.”

Konuşmanın oldukça pahalı olduğu bu ülkede Özgür ve Cemile az sözcükle hatta konuşmadan anlaşabilecekler mi? Hem duyguları harekete geçiren hem de eğlenceli bir öykü.

Valeria Docampo’nun kırmızı, kahverengi, beyaz resimleri beni çarptı. Sözcüklerin, duyguların rüzgârını hissettim.

Üzüntü Kapını Çaldığında / Eva Eland / Martı Çocuk

Üzüldüğünüzde bir an önce gitmesini mi istiyorsunuz? Yoksa duygunuzla bir arada kalabiliyor musunuz? Üzüntü baş edilmesi gereken bir şey mi?

Böyle sorular sorduran, Eland’ın sade metni ve resimleriyle şifalandıran bir kitap. Özellikle Üzüntü’ye bayıldım. Çocukluğumdan beri sevdiğim “Tontonlar” çizgi filmindeki karakterlere benziyor. İnsanda sarılma isteği uyandırıyor.

Kitap duygularımızla karşılaşma cesareti veriyor.

Mutlu Hayalperest / Peter Hamilton Reynolds / Altın Kitaplar

Siz nasıl bir hayalperestsiniz? Mutlu, çılgın, sosyal, yalnız, şefkatli, şaşkın, dondurmacı, sessizlik seven, gizemli, ailesine düşkün, dans eden…

Kitapta bir sürü seçenek daha var. Hepsinden biraz belki de… Bir gün öyle, bir gün şöyle…

Reynolds’ın resimleriyle de içimizi umutla doldurduğu bir kitap.

Kayıp Şey / Shaun Tan / İthaki Yayınları

Bu kocaman kitaptaki kocaman resimlerin içine girip çıkamayabilirsiniz. O kadar çok ayrıntı var ki bakmayı bilene.

Bambaşka bir yerde geçiyor. Makinelerin oluşturduğu bir kentte makine-canlı karışımı “şey”ler var. Bizim “kayıp şey” de onlardan biri. Dikkatli bakarsanız etrafta onları görebilirsiniz, o “tuhaf şeyleri”. Kahramanımız onu bulmaya çalışıyor. Bu acayip şey, bu acayip yerdeki hangi köşede olmalı acaba?

Shaun Tan’in diğer kitapları da birbirinden zengin, keşfedebilirsiniz.

Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (25 Şubat 2020)

Yorum yapın