Türkiye ile Almanya arasında bir edebiyat kapısı: LiteraTür

Ocak 17, 2019

Türkiye ile Almanya arasında bir edebiyat kapısı: LiteraTür

LiteraTür projesi, her zaman etkileşim halindeki Türkçe ve Almanca edebiyat arasında yeni bir kapı açmayı hedefliyor. İki dil arasında açılacak bu kapı, okurları, yayıncıları, edebiyatla ilgilenen herkesi, henüz tercüme edilmemiş yazarları, metinleri, temalar ekseninde keşfetmeye davet ediyor.

Her temayı, iki ülkeden iki küratörle ele alan LiteraTür, bir yandan iki dilde edebiyatı bir kavram ekseninde tartışırken, bir yandan da her bir küratörün perspektifinden o ülke edebiyatını ele alıyor. Bu sayede LiteraTür, iki ülke edebiyatının benzerliklerini, farklılıklarını ve yaşadığımız zamanın edebiyat üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. Her tema ile yeni perspektifler sunan LiteraTür, edebiyatın çeşitliliğini ve çok yönlülüğünü sergilemeyi hedefliyor.

Proje kapsamında hazırlanan tanıtım yazıları Türkçe ve Almanca edebiyat arasında bir kapı açarken, iki dilin öne çıkan yazarlarıyla yapılan video ve yazılı röportajlar onları okurlarla buluşturuyor.

Projenin güncel teması GELECEK ve tema küratörleri Monica Rinck ve Doğuş Sarpkaya oldu.

Tema hakkında Monica Rinck, Doğuş Sarpkaya, A. Ömer Türkeş ve Anja Kümmel birer yazı kaleme aldılar.

Theresia Prammer, Tanja Dückers, Tanıl Bora, Süreyya Karacabey ve Çağdaş Yusuf Akbulut kısa kritikleriyle projeye destek verdiler. Abdurrahman Aydın’ın Mehtap Ceyran ve Monica Rinck’in Ann Cotten röportajları da projenin ilgi çekici metinleri oldular.

Video röportajlarda ise Melike Uzun, Ezgi Polat, Türker Ayyıldız, Annika Reich ve Angelika Meier’e gelecek hakkındaki görüşleri ve eserlerinin gelecek ile kurduğu ilişki soruldu.

Projenin tüm yazılarına ve röportajlarına https://www.goethe.de/ins/tr/tr/kul/sup/lit/zuk.html linkinden ulaşabilirsiniz.

edebiyathaber.net (17 Ocak 2019)

Yorum yapın