Say Yayınları’ndan “Ölümsüz Eserler” dizisi

Aralık 18, 2015

Say Yayınları’ndan “Ölümsüz Eserler” dizisi

savas-sanatiSay Yayınları’nın başlattığı “Ölümsüz Eserler” dizisi, edebiyata ve tarihe damgasını vurmuş kült yapıtları okurlarla buluşturuyor. Henry David Thoreau’nun Sivil İtaatsizlik’iyle başlayan dizi, Sun Tzu’nun Savaş Sanatı ve Nizamülmülk’ün Siyasetname isimli başyapıtlarıyla devam ediyor.

Tanıtım bülteninden:

“Ölümsüz Eserler” dizisi, Halil Cibran Ermiş, Stefan Zweig Satranç, Marx ve Engels Komünist Parti Manifestosu gibi yapıtlarla devam edecek.

Henry David Thoreau – Sivil İtaatsizlik

Caner Turan çevirisi yayımlanan Sivil İtaatsizlik, Henry David Thoreau’nun 1849 yılında kaleme aldığı ve gelecek yüzyıllara –hatta bugüne– dek etkisini sürdüren denemesidir. Gandhi, Martin Luther King gibi birçok önemli kişinin düşüncelerinin temelini atan Thoreau’nun da değeri öldükten sonra bilinmiş, sivil itaatsizlik kavramı pek çok sivil hareketin kaynağı olmuştur. Amerika’nın Meksika’ya karşı yürüttüğü köleleştirme politikalarına karşı çıkan Thoreau, kendi sivil itaatsizliğini yaratarak vergi ödemeyi reddetmiş ve bu yüzden hapse atılmıştır. Thoreau’ya göre, “İnsanlar sadece insan olarak değil, makineler gibi her şeyiyle devlete hizmet ederler. İnsanlar ordudur, milistir, gardiyandır, polistir, kolluk kuvvetidir.” İktidar, yararlı hale getirdiği bireylerden her daim ve her şekilde yararlanır. İnsanı doğal hayatından uzaklaştırır ve onu kendine tabi kılar. Fakat bireyin doğallığına karşı bir durumdur bu. Thoreau’nun önerisi, sistemin kölesi haline gelmemek için iktidara karşı koymaktır. “Özne, bağlılığını reddettiğinde, … devrim gerçekleştirilmiş olur,” der.

Nazım Onat’ın oldukça detaylı önsözüyle yayımlanan Sivil İtaatsizlik, 166 yıl önce yazılmış olmasına rağmen günümüzde bile hâlâ etkisini koruyan, düşündüren ve ilham veren eserlerden biri olarak Say Yayınları’nın “Ölümsüz Eserler” serisini başlattı.

Sun Tzu – Savaş Sanatı

Sun Tzu’nun savaşın nasıl bir sanata dönüştürülebileceğini anlattığı ölümsüz eseri Savaş Sanatı’nın, -tarihi tam olarak bilinmese de- MÖ dördüncü yüzyılda yazıldığına inanılmaktadır. Eserin, Çin’in yaşadığı iç savaşlar nedeniyle zor bir dönemden geçtiği zamanda yazılması dikkat çekici bir detaydır. Sun Tzu her ne kadar savaşı bütün yönleriyle detaylı bir şekilde incelese de savaşmadan kazanmayı destekler. Wu kralının emriyle ordunun başına geçen Sun Tzu, “Kendini tanıyan ama düşmanını tanımayan kazanacağı her zafere karşılık bir yenildi tadar,” demiştir. Önemli olan kendini belli etmeden düşmanını tanımak, kendi zayıf noktalarını belli etmeden onu sınamaktır.

Aslında bu stratejiler sadece savaşla ilgili değil, üzerine düşünülerek okunduğunda, hayatın her alanına uygulanabilir bir pratikler dizisidir. Oldukça önemli bir eser haline gelen, tüm askeri okullarda okutulan Savaş Sanatı, günümüz modern dünyasında da ekonomik ve politik bağlamda işletme derslerine ve birçok yöneticiye ilham kaynağı olmuştur.

On üç bölümden ve 385 öğütten oluşan Savaş Sanatı, Sinan Köseoğlu’nun akıcı çevirisi ve önsözüyle, “Ölümsüz Eserler” dizisinin ikinci kitabı olarak yayımlandı.

Nizamülmülk – Siyasetname

Siyasetname, Nizamülmülk’ün 1086-192 yılları arasında Sultan Melikşah’ın isteği üzerine kaleme aldığı eserdir. Devlet adamlarını, hükümdarları bilgilendirmek, yönetimde dikkat edilmesi veya uzak durulması gereken noktalara değinmek için yazılmış türde kitaplara verilir bu isim. Gerçek ismi Ebu Ali Kıvamuddin Hasan bin Ali bin İshak et-Tûsî olan ve Selçuklu Devleti’nde bir dönem vezirlik yapan Nizamülmülk, eserinde bir hükümdarda bulunması gereken niteliklerden, izlenmesi gereken politikalardan, yönetim için gerekli olan ince noktalardan bahseder. Yol gösterici bir niteliğe sahip bu eser; bir devlet nasıl daha adil yönetilir, nasıl daha güçlü kılınır gibi sorulara aydınlatıcı cevaplar vererek yöneticilere tavsiyelerde bulunmaktadır.

Bugüne kadar birçok kez farklı çevirmenler tarafından dilimize kazandırılan bu eser, Prof. Dr. Mehmet Kanar’ın özverili çevirisiyle okurlarıyla buluşuyor. Kanar daha önce yapılan çevirilerdeki hataları tespit edip onları gidererek oldukça titiz ve başarılı bir çalışma ortaya koyuyor. Doç. Dr. Osman G. Özgüdenli’nin okuru bilgilendiren özsözüyle yayımlanan Siyasetname, “Ölümsüz Eserler” dizisinin öne çıkan kitaplarından.

edebiyathaber.net (18 Aralık 2015)

Yorum yapın