“Bir Anne Kolay Yetişmiyor” yayımlandı

Aralık 10, 2018

“Bir Anne Kolay Yetişmiyor” yayımlandı

Berna Mutlu Aytekin’in yazdığı “Bir Anne Kolay Yetişmiyor” Küsurat Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Annelik üzerine sayısız seminer dinlemiş, kitaplar okumuştum. Okuyacağı okullardan, ilgileneceği hobilere kadar her şeyi planlamıştım. İlk günden itibaren o kadar güzel yüzüme gözüme bulaştırdım ki hiç ummadığım bu darmadağın hâl bana çok yakıştı.”

Bebeğini kucağına alacağı güne kadar onu nasıl yetiştireceğine dair sayısız kitap okuyan, seminerlere katılan, çocuğuna dair her şeyi daha o doğmadan planlamış olan bir kadının bebeğini kucağına aldığı andan itibaren yaşadığı dönüşümüne, planladığı şeylerin hiçbirinin istediği gibi gitmeyişine, trajikomedi tadında olan annelik macerasına konuk olmaya hazır olun.

Berna Mutlu Aytekin, her kadının deneyimlediği, bazı zamanlarında çokça zorlandığı bu dönüşümü en çok hakim olduğu yerden, kendi hikâyesinden yola çıkarak yazdı. Bir Anne Kolay Yetişmiyor bu uzun ve meşakkatli yolda düşüp kalkarak kendini geliştirmeye çalışan anne adaylarına, koltuğun kenarına ilişip beş dakika nefes almayı gözleyen annelere ilaç gibi gelecek!

“Ama ben planlar yaparken hayat kıkır kıkır gülüyor­du.
Hayatım hep bir trajikomedi tadındaydı. Annelik maceram da bundan payını aldı.”

Hayatı boyunca hayaller-gerçekler dramı yaşayan Berna Mutlu Aytekin’in, annelik serüveni de böyle şekillendi, nasıl mı?

Hayaller:“Belki kapıdan girince eline bir bebek patiği tutuşturmalıydım ya da ağzım kulaklarımda, ‘Hamileyim, baba oluyorsun,’ demeliydim. Onun da beni kucağına alıp etrafında bir tur döndürerek, şöyle fırfırlı elbisemin eteklerini havalandırarak falan hatta, böyle aşırının aşırısı bir coşkuyla karşılaması lazımdı.”

Gerçekler:“Aman neyse telefonda söylemek de yeter. Hem zaten fırfırlı mavi elbisem de yok. Olsa da beni havada döndüremez. Nereye döndürüyor? 110 kiloyum.”

Otuz altı yıllık hayatı boyunca sağlıklı beslenmeyi becerememiş, pek de iyi yemek yapamayan, kocasına çiğ tavukları yediren Berna Mutlu Aytekin, anne olduğu andan itibaren âdeta büyük bir dönüşüm yaşar. Artık öğünlerini kahvaltı veya dışarıdan söylediği yemeklerle geçiştiren Berna gitmiş; yerine Osmanlı usulü kuzu incikler pişiren, besinlerin en organiğini kovalayan hatta sınırlarını genişletip probiyotik turşular kurmaya başlayan bir kadına evrilir. Berna’nın bu dönüşümü karşısında eskiden, “Canım ben öğle yemeğini fazla kaçırdım, yiyemeyeceğim,” diyen eşi kendini, “Oğlum yemiyorsan seninkilerini de ben yiyeyim,” derken bulur.

1981 yılında İstanbul’da doğan, özel sektörde finansal danışmanlık ve bankacılık yapan, bir süreliğine iş hayatına ara veren Berna Mutlu Aytekin, bebeğini daha iyi emzirebilmek için emzirme kolyesi yapmaya başladığında kendi markasını kuracağını hiç düşünmemişti. Zaten hayatı, o planlar yaparken başından geçenlerdi.

Yazarın kaleminden mizah ile süzülen, birisi çocuğuna zarar vermeye kalktığında aslan kesilen o narin prenses hanımların kitabı Bir Anne Kolay Yetişmiyor ile annelik macerasına konuk olurken, kendi annelik serüveninizden de bir şeyler bularak sık sık tebessüm edeceksiniz. Kitabı okurken hazır elim değmişken tariflerini uygulamak üzere mutfağınıza yönelecek, “Gerçekten de bir anne kolay yetişmiyor,” diyeceksiniz.

“Bir çocuk kolay yetişmiyor derler. Asıl bir anne kolay yetişmiyor.”

edebiyathaber.net (10 Aralık 2018)

Yorum yapın