Zihin içindeki dünya, dünyanın içindeki zihin

Aralık 3, 2020

Zihin içindeki dünya, dünyanın içindeki zihin

Barbara Tversky’in Hareket Halindeki Zihin kitabı Barış Gönlüşen çevirisiyle Tellekt Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Bilim, sanat, edebiyat, dünya tarihinin büyük fikirleri sadece beyinlerimizden değil, tüm bedenimizden doğdu. Hareket Halindeki Zihin nasıl düşündüğümüz konusunda yepyeni bir bakış ortaya koyuyor.

Sözcüklerle düşünüyoruz; kurduğumuz düşünce sistemleri sözcüklere dayanıyor. Fakat atalarımız konuşmuyordu. Bebekler de konuşmuyor. Ama yine de düşünüyorlar. Dile sahip olmadan önce düşünebiliyorsak, bu durumda bizim düşüncelerimizi oluşturan aslında nedir?

Psikolog Barbara Tversky düşüncenin gerçek temelinin dil değil, hareket ve uzamdaki etkileşimlerimiz olduğunu söylüyor. Uzamsal düşünüş, bedenlerimizden ve bedenlerimizin dünyadaki eylemlerinden anlam çıkarmamıza olanak sağlıyor. Haritaları yaratma ve kullanma becerimizin, mobilya montajı yapabilmemizin, futbol stratejileri oluşturmamızın, binalar tasarlayabilmemizin, sanat üretebilmemizin, insanların, trafiğin, suyun ve fikirlerin akışını anlayabilmemizin altında yatan şey, uzamsal düşünüş. Düşünce üzerindeki eylemler de, nesneler üzerindeki eylemler gibi.

BARBARA TVERSKY, Barbara Tversky Stanford Üniversitesi’nde onursal psikoloji profesörü ve Columbia Üniversitesi’ndeki Teachers College’da psikoloji profesörüdür. Aynı zamanda Psikoloji Bilimi Derneği’nin başkanıdır. Tversky hafıza, uzamsal düşünüş, tasarım ve yaratıcılık üzerine iki yüzden fazla akademik makale yayımlamıştır. Dünya çapında düzenlenen disiplinlerarası konferans ve çalıştaylarda bedenlenmiş biliş konusunda düzenli olarak konuşmalar yapmaktadır. Sadece psikologlarla değil; birçok dilbilimci, biliminsanı, felsefeci, sanatçı ve pek çok başka alandan insanla birlikte çalışma hazzına ve ayrıcalığına sahip olmuştur. New York’ta yaşamaktadır.

BARIŞ GÖNÜLŞEN, 1974 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Bornova Anadolu Lisesi Almanca Edebiyat ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Bilim ve felsefe çevirilerinde uzmanlaşmış olan Gönülşen, yer yer yaptığı redaksiyon çalışmaları ve çocuk kitabı yazarlığının yanı sıra Almanca ve İngilizceden edebiyat, tiyatro vb. alanlarda kitap çevirilerine sahiptir. Zamanın Kısa Tarihi, Son Moda Saçmalar, Yıldızlararası Bilimi, Sürdürülebilir Kalkınma Çağı, 101 Soruda Kuantum gibi birçok kitabın çevirmeni olan Gönülşen, yayınevimizce yayımlanan Jonathan B. Losos’un Kader, Şans ve Evrimin Geleceği adlı kitabının da çevirmenidir.

edebiyathaber.net (3 Aralık 2020)

Yorum yapın