Zadie Smith sosyal medyadan neden uzak duruyor?

Eylül 25, 2017

Zadie Smith sosyal medyadan neden uzak duruyor?

Sabit Fikir’in The Guardian’a dayandırdığı habere göre, sosyal medya kısa sürede birçoğumuzun hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Pek çok yazar da bu genellemenin dışında kalamıyor; J. K. Rowling ya da Stephen King gibi ünlü yazarların Twitter sayesinde “bir tık” uzağımızda olmasına alıştık denebilir.

Fakat sosyal medyaya tam tersi şekilde yaklaşan yazarlar da mevcut. Örneğin İnci Gibi Dişler adlı romanıyla adını tüm dünyaya duyuran Zadie Smith, sosyal medyanın kendisini “tehdit ettiğini” düşünenlerden. Zadie Smith yaptığı açıklamada sosyal medyadan uzak durmanın kendisine, insanların vereceği tepkilerden korkmadan, “hata yapma hakkı” tanıdığını söylüyor ve okurların yazdıklarına verdiği tepkileri bilse yazmaya devam edemeyeceğini ekliyor.

New Yorker dergisinin yazarlarından Jia Tolentino ile gerçekleştirdikleri bir etkinlikte konuşan Zadie Smith, sosyal medyayla arasına koyduğu mesafeyi şu sözlerle açıklıyor: “Twitter’da, Instagram’da ya da internette var olmadığım için insanların bana bağıran seslerini de hiç duymuyorum.”

Smith sosyal medyada ilerleyen tartışmalara ilişkin analizini de şu sözlerle aktarıyor: “Twitter’a uzaktan baktığımda gördüğüm kadarıyla sabah dokuzda insanların hayli kuvvetli hisleri oluyor, saat on bir olduğunda bağırıp çağırmaya başlıyorlar ve dört saat sonra da tam tersi şeyler hissedebiliyorlar. Bu kısmı epey talihsiz buluyorum.”

Huffington Post’a yaptığı açıklamalarda, “Bu duygularıma sahip olmak isterim; yanlış ya da uygunsuz da olsalar, onları aklımın ve zihnimin mahremiyetinde ifade etmek isterim. Bu konuda zorbalığa uğramak istemiyorum,” diyen yazar Harper’s dergisi için yazdığı Get Out filmi ve Open Casket adlı resim hakkındaki, hem beğeniler hem de eleştiriler içeren yazıya gelen tepkilere de dikkat çekiyor ve ekliyor:” Böyle olacağını bilseydim yazamazdım. Hislerimi korumak için belli bir miktarda cehalete ihtiyacım var. Kamusal, sosyal ve siyasi hayatta varlık göstermenin önemini anlayabiliyorum, ama ruhumuzda? Hayır, bu farklı bir şey!”

Hata yapma hakkının saklı tutulması gerektiğinin de altını çizen yazar, “Neredeyse her zaman hata yapıyorum. Hata yapmakta bir sorun yok, gerçekten de yok. Sadece o hissiyatla oturmak ve onunla uzlaşmak gerek. İlk adımda asla kendimden emin hissetmem, bu tür hatalara ben romanlarım diyorum,” diyor.

Zadie Smith sosyal medyadan uzak durmaya çalışan tek yazar değil elbette. Salman Rushdie The Guardian gazetesine Twitter’dan uzak duracağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Twitter’ın ses tonundan hoşlanmadığını” belirtmişti. Martin Amis ise sosyal medyayı bir “nefret kuyusu” olarak tanımlamış ve sosyal medyayla hiç ilgilenmediğini belirtmişti.

edebiyathaber.net (25 Eylül 2017)

Yorum yapın