“Yürüyen Kentler” dizisinin son kitabı “Karanlık Düzlük” çıktı

Temmuz 17, 2013

“Yürüyen Kentler” dizisinin son kitabı “Karanlık Düzlük” çıktı

Philip Reeve’in bilimkurgu dizisi Yürüyen Kentler’in 4. kitabı Karanlık Düzlük, ON8 Kitap’ça yayımlandı.

“Theo düşe kalka telsize doğru gitti ve sallanan mikrofonu yakaladı. Hâlâ çalışıp çalışmadığını bilmiyordu, ama yine de mikrofona bağırdı; bitkinlik, korku ve kan kaybına yeni düşene kadar bağırdı. Kayarak güverteye düştüğü sırada son duyduğu şey, yardımın yolda olduğunu söyleyen seslerdi. Hisardan ikiz dumanlar yükseliyordu. Onların hemen üstünde, yusufçuklar kadar mavi Zagwa Hava Kolordusu, altın gökyüzüne yükseliyordu.”

Kalpler kırık, ittifaklar paramparça… Karanlığa ve sessizliğe gömüldüğü düşünülen topraklardaki hareket dikkat çekiyor. Yakın tarihin tozları, yeniden doğuşun küllerine mi dönüşüyor? Yeni bir yaşam umuduyla omuz omuza verenler, dünyanın tek kurtuluşunun “insansızlaşmak” olduğu düşüncesi karşısında nereye kadar direnebilir? Büyük acılar çekmiş bir dünyanın pamuk ipliğine bağlı dengesi korunabilir, insanlık kara talihi yenebilir mi?

Modern çağın Jules Verne’i İngiliz yazar ve çizer Philip Reeve’in, tüm kaynakları ve insanı tüketmeden yaşanabilir bir dünya yaratma olasılığını sorguladığı, sağlam politik kavrayışı ve insan doğasını tüm çıplaklığıyla sergileme becerisiyle okuruna karanlıkla aydınlığı yan yana sunduğu ödüllü bilimkurgu dizisi 4. kitapla sonlanıyor. “Yürüyen Kentler” dizisinin 4. kitabı Karanlık Düzlük, ihtişamla kendi sonuna ya da başlangıcına yürüyor…

1966’da İngiltere’nin Brighton kentinde doğan Philip Reeve, uzun yıllar bir kitapçıda çalıştı ve amatör olarak sinemayla ilgilendi. Çeşitli dergilerde öyküleri yayımlanırken, 1994’ten bu yana 40’ı aşkın kitap resimledi. Özellikle, Murderous Maths (Öldürücü Matematik), Horrible Histories (Dehşetengiz Tarih), Dead Famous (Ölü Ünlüler) ve Urgum Baltalı Kahraman (Urgum the Axeman) gibi çocuk kitaplarına yaptığı desenlerle tanınan Reeve, 2001’de yazdığı ilk romanı Yürüyen Kentler ’le (Mortal Engines) 2002 Gold Nestlé Smarties ve 2003 Blue Peter Yılın Kitabı ödüllerini aldı. Ardından, devam kitabı İhanet Altını (Predator’s Gold), bu kez Amerikan Kütüphaneler Birliği’nin (ALA) 2005 En İyi Kitap ödülünü kazandı. Uzak bir gelecekte, yok oluşun eşiğindeki dünyada tekerlekler üstünde hareket eden kentlerle kurguladığı dizinin üçüncü kitabı Cehennem Makineleri (Infernal Devices), dördüncüsü ise, yazara Guardian Roman Ödülü’nü kazandıran Karanlık Düzlük (A Darkling Plain) oldu. Fantastik üçlemesi Şafak Feneri ’ni (Larklight) yazdıktan sonra, Fever Crumb, A Web of Air (Hava Sarmalı) ve Scrivener’s Moon (Scrivener Ay’ı) adlı kitaplarıyla bilimkurguyla fantastik edebiyatın iç içe geçtiği “Yürüyen Kentler” (Predator Cities) dizisini sürdürdü. Kral Arthur’un öyküsünü anlattığı Here Lies Arthur (Arthur Burada Yatıyor) ile 2008 Carnegie Ödülü’ne değer görülen Reeve, eşi ve oğluyla birlikte İngiltere’de, Dartmoor’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (17 Temmuz 2013)

Yorum yapın