Yeni Yücel dergisinin mayıs sayısı çıktı

Mayıs 11, 2024

Yeni Yücel dergisinin mayıs sayısı çıktı

Yeni Yücel dergisinin 2. sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yeni Yücel, emekçilere selam gönderiyor, muktedirlere sesleniyor: Ağa, paşa, bey! Sen söylersin de biz susar mıyız?

2024’ün Nisan ayında yayın yaşamına başlayan Yeni Yücel, Mayıs sayısıyla okurlarıyla buluşuyor. Başyazıdan emekçilerle dayanışmanın mesajını veren Yeni Yücel, muktedirlere sesleniyor: “Ağa, paşa, bey! Sen söylersin de biz susar mıyız?”

Mayıs sayısında neler var?

“Toplumlar eleştirmeyi bıraktıklarında konformist bir topluma dönüşürler ve maniple olabilir hale gelirler” diyen Meksikalı sanat eleştirmeni Avelina Lésper, son zamanlarda sanat eserlerine karşı yaptıkları eylemlerle gündeme gelen “iklim aktivistleri”ni hedef alıyor. Lésper, “Kültürü öldürmek”  başlıklı yazısında “‘Dünyanın kurtarıcıları’ bir bedel talep ediyor: sanatı bitirmek” ifadelerini kullanıyor. Lésper’in yazısı Banu Karakaş çevirisiyle okurla buluşuyor.

Mısır edebiyatının yaşayan kalemlerinden Ahmad Al Khamisi’nin, bir gazeteci ile yaptığı söyleşide “Sizce kuşağınızın önemli edebiyatçıları kimlerdir?” sorusuna verdiği eksik yanıttan yola çıkarak, güncel edebiyat ortamının ne denli acınası olduğunu hicvettiği öyküsü Yeni Yücel aracılığıyla, ilk kez dilimize kazandırılıyor. Öyküyü Arapça aslından Melek Deniz Özdemir çevirdi. Ayşegül Kopdagel “Yabancı”, Ahmet Zeki Yeşil de “Necmettin abiyi kızdırmayalım” öyküsüyle ikinci sayıya omuz veriyor. Ercan Baysal’ın “19 Mayıs” karikatürüyle katkı sunduğu dergide Altun Çiçek “Servi, karanfil, şiir ve rükû”, Deniz Sarıtop “Cesareti taçlandır”, Oğuz Ertürk “İhlal edilmiş ormanın duası” ve Mustafa Erayata “Kızıl olmayan bir geceden prelütler” şiiriyle yer alıyor.

Mehmet S. Aman’ın Yeni Yücel’in politik ve estetik duruşunu çizdiği “Sizlerle çoğalacağız” yazısıyla birlikte Ali Ergendedeoğlu “Yüzyılımızın ‘umacı’ları: İdeolojiler”, Ahmet Deniz Dündar “Yapay zekâ ve insan iletişimi: Değişen değerlerin yarattığı tehlikeler”, Mehmet Alp Fazlıoğlu “Dünyaların Savaşı”nda iki müttefik: H. G. Wells ve Atatürk” ve Adem Sercan Kaba “Türk Sinemasının Mezat Günlükleri” köşesinde  “Kendi hikâyesini yaratan fotoğraf ve Kayhan Yıldızoğlu” yazısıyla düşün katkısı sunuyor.

Bu sayıda “Odak”, Türk romanının yaşayan ve değeri pek bilinmeyen romancılarından İbrahim Yıldırım. Yıldırım, kendisine sorulan 10 soruyu içtenlikle yanıtladı.

“Kısa kısa kültür sanat” köşesinde kültür sanat dünyasından kısa haberler yer alıyor.

“Bir düşünün isteriz…”, ressam Devrim Erbil’in politik duruşunu sorgulatıyor…

Mayıs sayısıyla birlikte, bundan sonraki sayılarda derginin sayfalarını süsleyecek bir bölüm geliyor: “Anadolu’nun bağrındaki Türkçe”. Türk Dil Kurumu’nun “Türkiye’nin Halk Ağzından Derleme Sözlüğü”nden çeşitli sözcükler, okurlarla buluşturuluyor.

“Bir Zamanlar” köşesinde, Yücel dergisinin Nisan 1936 sayısında yayımlanan Osman Nebi imzalı “Fazilet, nerdesin?” yazısı yer alıyor.

“Dize Bulmaca” köşesi ise okurları derin bir araştırmaya yönlendiriyor. İki farklı şairin dizelerini soran dergi, kazanan bir kişiye kitap hediye ediyor. Bu ayın kitap hediyesi, Pikaresk Yayınevi etiketiyle okurla buluşan, Gültekin Emre’nin “Akrostiş Şair Portreleri”.

Nerede satılıyor?

Dergi fiziki olarak İstanbul’da YAYKOOP Kadıköy Kitabevi, Mephisto Beşiktaş, Mephisto Kadıköy, Mephisto Beyoğlu’ndan; Ankara’da Turhan Kitabevi’nden ve Mersin’de Sokak Kitabevi’nden edinilebiliyor. www.yeniyuceldergi.com üzerinden de satılan derginin Nisan sayısı, internete özel olarak, Mayıs sayısını alan okurlara 15 TL indirimle satılıyor.

Yeni Yücel dergisinin iletişim adresleri şöyle:

Şiir, öykü, yazı ve karikatür: [email protected]

İnternet sitesi: www.yeniyuceldergi.com

X: x.com/yeniyuceldergi

Instagram: instagram.com/yeniyuceldergi

E-posta: [email protected]

edebiyathaber.net (11 Mayıs 2024)

Yorum yapın