Yazarın Odası: Şeyda Aydın | Meltem Dağcı

Haziran 9, 2022

Yazarın Odası: Şeyda Aydın | Meltem Dağcı

Edebiyatçıların yaşamlarını, yazdıkları mekânları, son zamanlarda okuduğu kitapları bu defa yakınlarının gözünden mercek altına almaya çalıştık. Yazar Şeyda Aydın’ı, editör arkadaşı Nil Has ile konuştuk.

Yazılarını nerede yazar? Yazarken denk geldiğinizde o an yaşadığınız ilginç bir anınız oldu mu?

Şeyda yazılarını evinde yazıyor. Şeyda’nın yazıları çıkmadan önce muhakkak bir konuşmamız olur. Çünkü tüm karakterlerine ve mekanlara hakimim ve bana ipuçları verirken heyecanlandırıyor. Sanırım bu durum onu da heyecanlandırıyor olsa gerek. Ama ilginç bir anımız olmadı.

Arkadaşınızla yazı/okuma üzerine neler paylaşırsınız?

Şeyda ile genelde yazdığı karakterler üzerinden konuşuruz. Bir ara Veera ve Eeva hakkında çok konuşurduk. Ben ilk iki kitaba takılı kaldım: Diğer Evrenin Senaristi ve Diğer Evrendeki Kadın. Ortak konumuz ütopyalar ve ulaşılması pek de mümkün olmayan dünyalar hakkında oluyor genelde. Şeyda’nın Sanat Okur’da yer verdiğimiz köşe yazıları üzerine de uzun uzana yazıştığımız, bazen de ses kayıtlarıyla birbirimize açıklamalar yaptığımız dönemler oluyor. Yazmanın ifadeye yetmediği noktada devreye sesler giriyor.

Yazdıklarıyla ilgili sizden ne tür fikir/ öneri alır?

Şeyda iyi bir yazar. Benim önerime ihtiyacı olmuyor. Ancak ilk kitap sonrası birkaç karakter için haberleştiğimizi hatırlıyorum. Şeyda genelde tüyo vermeyi sever. Tabii bunu en yakınlarına yapar. Okurları için merak uyandırıcı açık kapıyı yayınlar çıkana kadar saklı tutmayı başaran bir isim.

Yazı yazarken vazgeçemediği ritüelleri nelerdir?

Okur, izler, araştırır, bisiklete biner, notlar alır, dinler.

Son olarak, elinde en son gördüğünüz kitapları öğrenebilir miyiz?

Şeyda mitolojiden, astrolojiden, ulaşamadığımız evrenlerin hayallerinden, büyüden, güçten, geçmişten çok beslenen bir yazar. Bu tarafını yazılarında da görebilirsiniz. O yüzden gördüğüm kitaplar da mitolojik, farklı evrenlerden, antropoloji üzerine oluyor. Son olarak gördüğüm kitap da Okultuzim, Büyücülük ve Kültürel Modalar. Şeyda’nın okuduğu kitaplardan da bir sonraki kitapta neler görebileceğime dair ipuçları yakaladığımı düşünüyorum.

edebiyathaber.net (9 Haziran 2022)

Yorum yapın