Yayıncılığın kaderi Apollinaire davası 17 Aralık Salı günü

Aralık 16, 2013

Yayıncılığın kaderi Apollinaire davası 17 Aralık Salı günü

130806_kitap640.hlargeSel Yayıncılık’ın sahibi yayıncı İrfan Sancı ve çevirmen İsmail Yerguz hakkında Fransız şair ve yazar Guillaume Apollinaire’nin ”Genç Bir Don Juan’ın Maceraları” adlı kitabı nedeniyle “müstehcenlik” suçundan açılan davanın duruşması 17 Aralık Salı günü 11:00’da Çağlayan 2. Asliye Ceza mahkemesinde görülecek.

Radikal’den Pınar Öğünç, davanın önemini şu sözleriyle vurguluyor: “İrfan Sancı, Sel Yayıncılık’ın kurulduğu 1990’dan beri 700’ün üzerinde kitap yayımladı. 23 yılda dokuzu ‘müstehcenlikten’ yargılandı, hepsinden beraat etti. Fakat birden dört beraat kararı, üstelik yıllar sonra Yargıtay tarafından bozuldu. Bir süredir de çevirmen İsmail Yerguz’la birlikte dünyaca ünlü Fransız şair yazar Guillaume Apollinaire’in edebiyatçı olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Bilirkişi heyetleri kuruluyor, ‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ üzerine raporlar yazılıyor, absürd bir süreç yaşanıyor. İsteyen beğenir, isteyen beğenmez, isteyen kıymet verip okur ya da okumaz lakin yetişkinler için basılan bir kitap ‘çocuklar’ üzerinden değerlendiriliyor. Bir sonraki duruşma salı günü. Ve bu, yayıncılık dünyasına da, genel olarak düşünce ve ifade hürriyetine dair de köşebaşı bir karar olabilir.

Yayıncılığın geleceği bu davada

Yayıncı İrfan Sancı, yayıncılığın ve yayıncılık dünyasınının kaderinin bu davaya bağlı olduğunu ifade ediyor. Sancı dava ile ilgili de “106 yıl önce yazılmış kurgu bir metni bugün mahkûm etmek düşünce ve yaratım özgürlüğüne saldırıdır. AB’nin kültür mirası listesine aldığı bir kitabı cezalandırmaya çalışıyorlar.” sözlerini dile getirdi.

Türkiye Yayıncılar Birliği de bir mektup yayınlayarak, yazarı ve kitabını savunarak açılan davanın uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getirdi: “Guillaume Apollinaire tüm dünyada okullarda ve üniversitelerde okutulan ve yorumlanan bir yazar, evrensel edebi mirasın bir parçasıdır. Eserlerinin yayılmasına karşı alınacak her karar, demokrasinin temel değerlerine ve Türkiye’nin taraf olduğu insan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerde içerilen prensiplere aykırı olacaktır. Eseri nasıl değerlendirecek olursa olsun, bu esere erişimi engellenen, Türk okuru olacaktır. Genç Bir Don Juan’ın Maceraları bir yazarın kişiliğinin ifadesi olmanın yanı sıra bir dönemin tanıklığıdır ve bütün ahlaki kriterlerin ötesindedir.”

Daha önce birkaç kez ertelenen davanın duruşması, 17 Aralık Salı günü, saat 11:00’de Çağlayan 2. Asliye Ceza mahkemesinde görülecek. Duruşmayı Uluslararası Yayıncılar Birliği Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ola Wallin de izleyecek. Wallin duruşma sonrası Uluslararası Yayıncılar Birliği ile Uluslararası PEN’in konuyla ilgili ortak basın açıklamasını okuyacak.

Guillaume Apollinaire kimdir?

1880 yılında doğdu. Asıl adı Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky’dir. Monako’nun kumarhane salonlarında büyüdü. 1899 yılında diplomasız ve parasız Paris’e giderek orada çeşitli işlerde çalıştı; Picasso, Braque, Max Jacob, Eric Satie gibi sanatçılarla tanıştı. Yeni duyarlılıkları şiirlerine ve metinlerine taşıyarak kübizm, gerçeküstücülük gibi akımların içinde yer aldı ya da onların habercisi oldu. Romantizmden etkilendi. Şiirlerinde noktalama işaretlerini kaldırdı, harflerle desenler oluşturarak biçimi öne çıkardı. Yazdığı hikâyelerde tatlı fantezilere çokça yer verdi. Hayatı da eserleri gibi ilginç ve sıra dışıydı: 1911’de Picasso’yla birlikte Mona Lisa’yı çaldığı gerekçesiyle bir hafta süreyle gözaltına alınmıştı. Gönüllü olarak katıldığı I. Dünya Savaşında ağır yaralandı. 1918 yılındaki salgın sırasında İspanyol gribinden öldü.

edebiyathaber.net (16 Aralık 2013)

Yorum yapın