‘Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede’ sempozyumu kitaplaştı

Eylül 21, 2023

‘Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede’ sempozyumu kitaplaştı

Aralık 2022’de düzenlenen “Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede: Yaşar Kemal’in Anlatı Dünyasında Doğa, Çevre ve Ekolojik Gerçeklik” sempozyumunun kitabı yayımlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından Aralık 2022’de düzenlenen “Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede: Yaşar Kemal’in Anlatı Dünyasında Doğa, Çevre ve Ekolojik Gerçeklik” sempozyumunun kitabı yayımlandı. 360 sayfalık kitap, sunulan 35 bildiriden oluşuyor. Kitabın editörlüğünü ise sempozyum koordinatörü, yazar ve eleştirmen Feridun Andaç üstlendi.

“Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede” sempozyumunun kitabı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katılımıyla TGC Basın Müzesi’nde yapılan bir toplantıyla basına tanıtıldı.

Toplantıda, edebiyatseverleri büyük ustanın sözlerine kulak vermeye çağıran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz geçen yıl sempozyumda bir araya gelmiş, Yaşar Kemal’in ekolojik sorunlara dair yıllar önce yaptığı ısrarcı uyarıları yeniden hatırlamıştık. Söylemem gerekir ki; bugün yaşadığımız ekolojik kırım, büyük ustanın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Ne mutlu ki; bu kitapla Yaşar Kemal’in bu uyarıları, sesi ve cümleleri, daha çok kişiye ulaşacak” dedi. 

Yaşar Kemal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli ise şöyle konuştu: “Yaşar Kemal, dünyamızın bugün en yakıcı sorunu ekoloji konusunda yaşamı boyunca inatla, tutkuyla uyarıda bulunmuştur. Onun için, doğa ile barışık bir yaşam, insan sağlığının, psikolojisinin, değerlerinin ve sürdürülebilir toplumsal dayanışmanın vazgeçilmez koşuludur. Bu konuları, Yaşar Kemal edebiyatı aracılığıyla farklı perspektifler ve disiplinler üzerinden ele alan her birini tanımaktan onur duyduğum değerli bildiri sahiplerine, Başkan Sayın Tunç Soyer öncülüğünde sempozyumu ve yayını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzdoğa ve tüm emeği geçenlere saygı ve şükranlarımı sunarım.”

Yazar ve eleştirmen Feridun Andaç da, “Hayata bütüncül bakan bir anlatıcı olan Yaşar Kemal yeryüzünün renklerini taşır bize. Romanlarına, öykülerine, şiirlerine, denemelerine, röportajlarına yansıyan toprağın ve suyun, ateşin ve havanın çağlar boyu yaşanan/yaşatılan serüvenlerindeki gerçekliğidir. O nedenle ‘Yaşar Kemal Yeryüzüdür’ tanımını içeren ‘İzmir Sempozyumu’, onun bu çok yönlü birikimini değerlendiren çoklu bakışları içeriyor. Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede kitabı öylesi bir çabanın imecesidir” dedi.

Kaynak: GazeteDuvaR (21 Eylül 2023)

Yorum yapın