Varoluşumuzun trajik ve gülünç yönlerine odaklanan bir roman

Haziran 15, 2020

Varoluşumuzun trajik ve gülünç yönlerine odaklanan bir roman

Yasmina Reza’nın “Babil” adlı romanı, Ekin Özlü Akseki çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş ve absürd bir trajikomedi.

Babil, şehir yaşamını, yabancılaşmayı, düğüm olmuş ilişkileri, varoluşumuzun trajik olduğu kadar da gülünç yönlerini merceğe alan bir roman.

Paris’in bir banliyösünde, yüksek bir binanın dördüncü katında yaşayan orta yaşlı biliminsanı Elisabeth ve onun matematik profesörü eşi Pierre’in hayatı, bir akşam evlerinde verdikleri davetle birlikte değişir. Zira Elisabeth’in kısa süre önce arkadaş olduğu üst kat komşusu Jean-Lino, gecenin ilerleyen saatlerinde kapılarını çalıp çok sevdiği karısını öldürdüğünü itiraf eder. Bu haberle günlük yaşamı sekteye uğrayan Elisabeth kendini bir anda tuhaf olaylar silsilesinin ortasında bulur.

Yazdığı tiyatro oyunları ve romanlarıyla isminden çokça söz ettiren, Babil kitabıyla 2016 Renaudot Ödülü’ne layık görülen Yasmina Reza, insanlık durumunu, şehir yaşamını, yabancılaşmayı, düğüm olmuş ilişkileri, Camus’ye has bir absürdizmle ele alarak varoluşumuzun trajik olduğu kadar da gülünç yönlerini irdeliyor.

“Yasmina Reza bu kez polisiye anlatıya başvurarak sıradan varoluşumuza dair hem komik hem de derin bir soruşturma yapıyor.”

Le Monde

“Karanlık bir olayın komik yanlarını öne çıkaran bu romanda Reza bizlere dramatik bir yazar olarak kaleminin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.”

The Sunday Times(UK)

#şehiryaşamı #yabancılaşma #insanlıkdurumu #iletişimsizlik #komşuluk #ilişkiler #varoluş #trajikomedi

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Milan Kundera: Gülünesi Aşklar; Patrick Modiano: En Uzağından Unutuşun; Paul Auster: Leviathan; Raymond Carver: Katedral.

YASMINA REZA, İran asıllı Rus, mühendis bir baba ve Macar kemancı bir annenin kızı olarak Paris’te dünyaya geldi. Nanterre Üniversitesi’nde tiyatro ve sosyoloji öğrenimi gördü. Oyun yazarak başladığı edebiyat hayatına roman ve senaryoyla devam etti. 1994’te yazdığı Art [Sanat] adlı oyunuyla uluslararası bir itibara kavuştu. Oyunları 35dile çevrildi ve tüm dünyada saygın sahnelerde sergilendi. Romanları da oyunları kadar başarı kazanan Yasmina Reza, 2016’da Babil adlı eseriyle Renaudot Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

EKİN ÖZLÜ AKSEKİ, İlk, orta ve lise eğitimini yurtiçi ve yurtdışındaki Fransız okullarında tamamladıktan sonra Brüksel ULB Üniversitesi’nde başladığı lisans eğitimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam etti ve Paris Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Bir yıl Galatasaray Ünversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra profesyonel kariyerine yeni bir yön vermeye karar vererek Stendhal, Grenoble 3 Üniversitesi’nde Fransızca İkinci Yabancı Dil Öğretimi lisans, Le Mans Üniversitesi’nde de Sanat, Edebiyat, Dil yüksek lisans diplomalarını aldı. Fransızca dersleri vermeye ve kitap çevirileri yapmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (15 Haziran 2020)

Yorum yapın