Uykusuz Dergisi’nden veda

Ocak 26, 2023

Uykusuz Dergisi’nden veda

2007 yılında okuyucuya merhaba diyen mizah dergisi Uykusuz Dergi kapanma kararı aldı. Dergi ekibi bu hafta son sayının çıkacağını belirterek, “Kurulduğu günden bugüne dergimize emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza ve okuyucularımıza teşekkür ederiz. Hoşçakalın” açıklamasını yaptı.

Medyascope‘a konuşan Uykusuz Yazı İşleri Müdürü Barış Uygur, veda etmelerinin en büyük sebebinin ekonomik nedenler olduğunu söyleyip şu açıklamaları yaptı:

En temel neden elbette ekonomik güçlükler. Mizah dergisi hazırlamak çok yoğun emek gerektiren bir iş. Dergide bir-iki dakikada okunup geçilen bir köşe için kimi zaman iki-üç gün aralıksız bir çalışma gerekebiliyor. Bunun maddi karşılığının giderek azalması, zamanla artan diğer maliyetlerle birlikte derginin sürdürülmesini olanaksız kıldı.”

”Gazete bayilerinde dergi bulmak imkansız hale geldi”

Ekonomik nedenlerin yanı sıra son yıllarda okuyucu kitlesindeki değişime dikkat çeken Uygur, ”İnsanlar mizah dergilerini okumaya genellikle 13-14 yaşında başlar, lise yıllarını müteakip üniversitede devam eder, 23-24 yaşlarından sonra daha seyrek almaya başlar ve genelde de bırakırlar. Bu son derece olağan ve anlaşılır bir durumdur. Üniversiteyi bitirip iş hayatına atıldıktan sonra dergi almayı bırakan okurların yerini ilkokulu bitirip liseye başlayanlar alır, dolayısıyla dergiler sürekli yeni kanla hayatına devam ederdi. Son yıllarda bu sirkülasyon bozuldu” dedi.

”Önce şu veya bu şekilde mizah dergilerinin lise ve dengi okullarla bağlantısı ortadan kalktı. Uzun süredir gazete bayilerinde dergiyi bulmak, hele hele çok merkezi bir yerde yaşamıyorsanız imkansız hale geldi. 20’li yaşlarını geride bırakan okurlarımızın dergiyi düzenli almayı bırakmaları, alttan yeni okur gelmediği için derginin tirajını da etkilemeye başladı. Düşen tirajlar ve azalan telif gelirleri zincirleme bir şekilde birbirine yol açıyor anlayacağınız.”

edebiyathaber.net (26 Ocak 2023)

Yorum yapın