Usta yönetmen Duygu Sağıroğlu hayatını kaybetti

Nisan 30, 2023

Usta yönetmen Duygu Sağıroğlu hayatını kaybetti

Yeşilçam’ın usta yönetmenlerinden Duygu Sağıroğlu, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Sağıroğlu’nun vefat haberini Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) verdi. Sarıoğlu’nun cenazesi 2 Mayıs Salı günü öğle vaktinde Levent Camii’nde kaldırılarak Feriköy Mezarlığı’nda defnedilecek.

Başrollerini Cüneyt Arkın‘ın üstlendiği ‘Korkusuz Cengâver’, ‘İnsan Avcısı’, ‘Vatan ve Namık Kemal’, ‘Yanaşma’ ve ‘Önce Vatan’ eserleri ile hatırlanan Sağıroğlu, yaşamını yitirdi.

Vefat haberini veren SİYAD’dan yapılan açıklamada, “Sinemamızın değerli yönetmenlerinden biri olan ve yıllarca pek çok öğrenci yetiştiren değerli hocamız Duygu Sağıroğlu’nu kaybettik… Başımız sağ olsun” denildi.

Yapımcı ve yönetmen Baran Seyhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla cenaze bilgilerine dair bilgiler verdi. Seyhan, paylaşımına şunları yazdı:

“Sinemamızın ve tiyatromuzun hem üretiminde hem eğitiminde eşsiz hizmetleri olan Duygu Sağıroğlu hocamızı kaybettik. Cenazesi 2 Mayıs Salı günü öğle vaktinde Levent Camii’nde kaldırılarak Feriköy Mezarlığı’nda defnedilecektir.”

Anma düzenlenecek

Sağıroğlu için ayrıca, 4 Mayıs Perşembe günü saat 13.00’te Atlas Sineması’nda anma toplantısı gerçekleştirilecek.

Duygu Sağıroğlu kimdir?

Trabzon’da 1932’de dünyaya gelen, 20’ye yakın sinema filmini yönetirken, 30’un üzerinde filmin ise senaryosunu yazan Sağıroğlu, 1965’te yönettiği ilk filmi “Bitmeyen Yol”la büyük ilgi topladı.

Avrupa ve ABD’de opera dekoratörlüğü çalışmaları yapan Sağıroğlu, 1979’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema TV Enstitüsü’nde ve Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Kariyeri boyunca gerçekleştirdiği yenilikçi sahne tasarımlarıyla övgü toplayan Sağıroğlu, “Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü”, “Yılın Sahne Tasarımcısı” ve “Yaşam Boyu Onur Ödülü” gibi birçok ödüle layık görüldü.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2023)

Yorum yapın