Ülker Kurtcan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 15, 2020

Ülker Kurtcan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Bir çocuk edebiyatı yarışmasında ödül alarak girdiğim içindir ki, öncelikli olarak onlar için yazıyorum. Yalnız yirmi beş kitabımın içinde çoğunlukla ilk gençlik kitapları olmasına rağmen  gençler  ve  yetişkinler için de  kitaplarım bulunmaktadır.

Çocuklar için  yazmaya devam etmemin sebebi ise  çocukların ve  gençlerin onlara sunulan kitapların  değerini bildiklerine ve anlatılmak isteneni  çok iyi algıladıklarına inanıyorum. Kitap yorumlarında, yazara geri dönüşlerinde, içten ve  samimidirler.  Sağlığım izin verdiği sürece de onlara yazmaya devam edeceğim.

2-Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk okuduğum çocuk kitabı Kemalettin Tuğcu’nun Boş Beşik veya Sokak Çocuğu kitaplarından biri olabilir. Genellikle yazarın kitaplarını okuyordum. Öncelikle o zaman ki çocuk algılamamla, karakterlerin değil de “yazarın yaşamı çok hüzünlü” diye düşündüğümü hatırlıyorum.  Konunun kurgu değil gerçek olduğuna dair bir inancım da vardı. Kitapları okudukça da içinde bulunduğum şartlara şükür eder, hayatın zorluklarını kitabın içinde bularak onları çocuk aklımla çözümlemeye çalışırdım. İçimdeki “acıma” hissi daha ilk sayfalardan itibaren başlar, sonuna dek sürerdi.

3-Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

“Bu kitabı ben yazsaydım” dediğim bir kitap olmadı ama hayranlıkla okuduğum yazarlar elbette var! Her yazarın kendine özgü bir yazım stili olduğuna inandığımdan, her birinde  ayrı bir okuma keyfi bulurum. Yazılanları dikkatlice okuyarak,  o kitabı yazmadığım için hiç hayıflanmadan, iyi kitaplara içtenlikle sevinir ve  daha iyisini  yazabilmek için  özel bir gayret içerisinde olurum.

4- Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Çocuklara yönelik en son okuduğum ise Federica Campanini’nin “Son Caravaggio” adlı kitabıdır. Çocuklara sanatın her türünü sevdirmenin en iyi yolunun kitaplardan geçtiğine inandığımdan, konusunu özgün ve  değerli buldum. Polisiye kurgusu da sanat terimleriyle maceranın iç içe girmesine neden olarak, kitabın önermesinin  daha iyi anlatılmasını sağlamış.

edebiyathaber.net (15 Nisan 2020)

Yorum yapın