“On Numara Çocuklar”: Üç romandan üç kahraman aynı mahallede!

Nisan 8, 2014

“On Numara Çocuklar”: Üç romandan üç kahraman aynı mahallede!

On Numara Cocuk kpk ozl2012 Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı Ödülü’nü alan Aydede Her Yerde’nin İzmirli yazarı Hacer Kılcıoğlu’nun son çocuk romanı çıktı.

Hacer Kılcıoğlu, çocukların severek okuduğu romanlarından Perşembeleri Çok Severim’in Tibet’ini, Bugün Adım Kaktüs Benim’in Çiçek’ini, Gevrekçiii’nin Mahmut’unu bu kitabında bir araya getirdi. Roman, çocukların aile büyükleriyle bağlarını, yaşamlarını değiştiren dönemeçleri, çocukların gözünden duyarlı ve samimi bir üslupla aktarıyor. Çocukların gündelik yaşamını dolduran okul hikâyelerini, aile içi ilişkilerini ve dostluklarını özgün bir kurguda kucaklayan yazarın son kitabı, üç ana kahramanın ayrı ayrı maceralarının yer aldığı diğer kitapları seven çocuklar kadar, yazarla ilk defa buluşacak çocukları da, içinde kaybolabilecekleri bir okuma keyfine davet ediyor. 

Yeni bir okul yılı başlarken, hayatlarında önemli değişimler yaşayan Tibet, Çiçek ve Mahmut’un hikâyeleri birbiriyle kesişir. Tibet’in, yakına taşınan büyükannesi Ruzi’yle yaşamı renklenmiştir. Çiçek, çok sevdiği dedesinin günden güne değişimine tanık olmaktadır. Mahmut’sa, Fransız Frank’ın çektiği ve onu başrolünde oynattığı belgeselin gösterimi için sabırsızdır. İlkgençliğe bir adım daha yaklaşan üç çocuk yaşamın sürprizleri, güzellikleri ve zorlukları içinde yol alırlarken, bir gün… 

Hacer Kılcıoğlu 1955’te Manisa, Alaşehir’de doğdu. İngilizce öğretmenliği yaptı. Gezgin olmayı seven, sık sık yolculuklara çıkan Kılcıoğlu, çocukluk ve gençlik anılarını, Ben Eskiden Çocuktum ve Jale’yle Konuşmak adlı kitaplarda topladı. İlk çocuk romanı Perşembeleri Çok Severim’i aynı mahallede büyümüş üç ünlü sanatçının çocukluk yıllarını anlatan İzmir’de Üç Çocuktuk izledi. Eğlenceli çocuk romanı Bugün Adım Kaktüs Benim’in ardından Kılcıoğlu, çeşitli ülkelere yolculuklarının izini taşıyan çocuk öykülerini Aydede Her Yerde adı altında topladı ve kitap, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nce (ÇGYD) 2012 Yılın En İyi Çocuk Öyküleri Kitabı seçildi. Ertesi yıl Gevrekçiii’de simit satıcısı İzmirli bir çocuğun hayat mücadelesini anlatan yazar, son romanı On Numara Çocuklar’da üç romanının sevilen kahramanlarını bir araya getirdi. Kılcıoğlu, eşiyle birlikte İzmir’de yaşıyor, iki çocuğu var.

edebiyathaber.net (8 Nisan 2014)

Yorum yapın