Türkiye Yayıncılar Birliği, 2022 Yılı Türkiye Kitap Pazarı Raporu’nu yayımladı

Nisan 5, 2023

Türkiye Yayıncılar Birliği, 2022 Yılı Türkiye Kitap Pazarı Raporu’nu yayımladı

Türkiye Yayıncılar Birliği, 2022 Yılı Türkiye Kitap Pazarı Raporu’nu yayımladı.

Rapora dair şu açıklama yapıldı:

Türkiye Yayıncılar Birliği her yıl ülkemizin yayıncılık sektörü verilerini derleyerek sektöre dair yıllık bir pazar raporu hazırlamakta ve kamuoyuyla paylaşmaktadır.
 
2020’den bu yana pandemiyle birlikte oluşan zorlu koşullar, 2022 yılında da devam ederek ülkemizde yayıncılık sektörünü ve diğer sektörleri etkilemeye devam etmiştir. Yayıncılık sektöründe satış kanallarının daralması, yıllık yayın planlarının yeniden gözden geçirilmesi, bazı yeni başlıkların yayımının durdurulması ya da ertelenmesi, mali kaynaklarda yaşanan gelişmelere göre yeniden baskıların gözden geçirilmesi, yıllık bütçelerin maliyetler ve insan kaynakları açısından yeniden mercek altına alınması ve zaman zaman kısıtlanması ya da bütçe beklentilerindeki düşüşün dikkate alınması, dijitale olan ilginin artmasıyla birlikte dijital korsanın da artması gibi olumsuz ya da sonucu belirsiz etkiler hala devam etmektedir.
 
Bunların yanı sıra, dünyada yaşanan kâğıt krizi ve ülkemizde yaşanan döviz kriziyle birlikte sektörümüz ciddi bir darboğaza girmiştir.

Hammadde ve kâğıt fiyatlarının döviz bazında %100’den fazla artışının yanında dövizdeki artışla da, dışa bağımlı olan kâğıt sektörümüzde %300’ü aşan fiyat artışları ve diğer maliyet artışları da ciddi bir krize neden olmuştur. 2022 Eylül ayında yaptığımız bir araştırmaya göre, maliyetler döviz bazında %84 artarken yayıncılarımızın belirlediği önerilen perakende satış fiyatlarında ise %15’lik azalma gözlenmiştir.
 
Bunlara ek olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim-öğretim yılında ilk defa 17,5 milyon öğrenci için yardımcı kaynak kitaplar dağıtma kararı alması sektörü olumsuz yönde etkileyen, kaygı verici bir gelişme olarak görülmektedir.
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları 2022”ye göre, 31 Aralık 2022 itibarıyla Türkiye nüfusu bir önceki yıla göre 599 bin 280 kişi artarak 85 milyon 279 bin 553 kişi olmuştur. Kültür Bakanlığı’nın açıkladığı veriler doğrultusunda nüfusa göre kitap üretimi rakamları değerlendirildiğinde, kişi başına düşen kitap sayısının 2021 yılına oranla %5 artarak 7,97 olduğu görülmektedir.
 
Ülkemiz yayıncılık sektörünün nabzını tutan detaylı araştırmamız “Türkiye Kitap Pazarı Raporu 2022” yayımlanmıştır. Raporumuzu siz değerli basın mensuplarının bilgisine sunuyoruz.
Raporumuza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu raporda segmentler bazında verdiğimiz tablolara konu perakende ve toptan sektörel büyüklük raporları, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin sektördeki aktörlerle yaptığı istişareler sonucu hesaplanarak elde edilmiş; bandrol ve ISBN verileri ise YAYFED (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ISBN Türkiye Ajansı’nın çalışmaları kullanılarak elde edilmiştir.

Raporu okumak için>>>

edebiyathaber.net (5 Nisan 2023)

Yorum yapın