Tehlikeyi hiçe sayıp körü körüne felakete yürümek…

Ağustos 31, 2020

Tehlikeyi hiçe sayıp körü körüne felakete yürümek…

John Wyndham’ın Kraken Uyanıyor adlı romanı, Niran Elçi çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bilimkurgu türünün en edebi kalemlerinden John Wyndham’ın kitaplarını Türkiyeli okurlarla buluşturan Delidolu; Krizalitler, Triffidlerin Günü, Chocky ve Midwich’in Guguk Kuşları’nın ardından Kraken Uyanıyor’u yayımladı.

John Wyndham, Kraken Uyanıyor‘da kusursuz bir “yokoluş” tasviri çiziyor ve insanlığın karşı karşıya kaldığı, direnmesi gayrimümkün bir istilanın getirdiklerini iki gazetecinin gözünden, tarafsız bir dille anlatıyor.

Olağanüstü bir hayatta kalma çabasına tanıklık ettiren roman, yarattığı korku, bilinmezlik ve tehlikeyi görmezden gelme atmosferiyle ta yetmiş yıl öncesinden, günümüzün siyasal kültür ortamı ve liderlik anlayışı ile ilgili ürpertici öngörülerde bulunuyor.

Kraken Uyanıyor, karanlık sulardan yükselmekte olan bir tehdidin, insanlığın sonunu getirmeye hazırlanan ölümcül bir saldırıya dönüşme sürecini aşama aşama, bütün ayrıntılarıyla aktarıyor. Burnunun dibine kadar gelen tehlikeyi görmezden gelen insanlığın, son kertede yaşadığı çaresizliği kusursuzca hissettiriyor.

Adını ünlü şair Alfred Tennyson’un bir şiirinden alan Kraken Uyanıyor, kibrine ve özgüvenine yenik düşen insanlığın felakete yürüyüşünü ve çaresizce “yokuluş”unu şiirsel bir üslupla resmediyor.

Niran Elçi’nin yetkin çevirisiyle Türkiyeli okurların karşısına ilk kez çıkan bu distopik eser, kaleme alındığı zamanın çok ötesindeki hikâyesi ve kusursuz anlatımıyla alışılagelmiş istila romanlarından çok daha fazlasını vadediyor.

“Ama deniyorlar Phyl, biliyorsun…”
“Deniyorlar mı gerçekten? Bence daha ziyade, bir şeyleri dengeliyorlar sürekli. Siyasi düzenin sürmesi için, ne kadar insanın kaybını kabul edebiliriz? Halk, siyasi düzen için tehlike oluşturmaya başlamadan önce ne kadar can kaybına tahammül eder? Sıkıyönetim ilan etmek akıllıca mı, değil mi? Akıllıcaysa, hangi aşamada ilan edilmeli? Vesaire, vesaire… Ama hayır… Yeter ki tehlikeyi itiraf edip işe girişmesinler…”

“Yaratıcı, ürkütücü, ustalıkla anlatılmış bir eser…”
Guardian

John Wyndham Hakkında

John Wyndham Parkes Lucas Benyon Harris, 1903’te İngiltere’de doğdu. 1930-39 yılları arasında farklı isimlerle, farklı türlerde hikâyeler yazdı. 1946’da ”mantıklı fantezi” adını koyduğu farklı bir biçimi denemeye karar verdi. Krizalitler (The Crysalids), Triffidlerin Günü (The Day of the Triffids), Chocky, Midwich’in Guguk Kuşları (The Midwich Cuckoos), Kraken Uyanıyor (The Kraken Wakes), Zamanın Tohumları (The Seeds of Time), Likenin Sorunu (Trouble with Lichen), Harici Dürtü (The Outward Urge), O Kadının Âdetlerini Düşünve Diğerleri (Consider Her Ways and Others) ve (Web), yapıtları arasındadır. Kitaplarıyla popüler kültürü de etkilemiş olan Wyndham’ın, Triffidlerin Günü ve Midwich’in Guguk Kuşları adlı kitapları sinemaya da uyarlanmıştır.

edebiyathaber.net (31 Ağustos 2020)

Yorum yapın