Tayfa Söyleşileri’nin konuğu Gönül Kıvılcım

Mart 26, 2013

Tayfa Söyleşileri’nin konuğu Gönül Kıvılcım

Tayfa Kitap Kafe’nin aylık gerçekleştirdiği “Tayfa Söyleşileri”nin bu ayki konuğu Gönül Kıvılcım.

 Gönül Kıvılcım Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi eğitiminden sonra yüksek öğrenimine Norveç’in Bergen Üniversitesi’nde devam etti. Gazetecilik hayatına Berlin’de, Aktüel dergisinin Almanya muhabiri olarak başladı. 1992-96 yıllarında Alman radyosu ve televizyonunda çalıştı. Her ikisi de Köln’de bulunan Almanya’nın Sesi Radyosu ve Köln Radyosu için sosyal içerikli röportajlar yapan Kıvılcım, 1993-1996 yıllarında Alman televizyonu üçüncü kanalı WDR’de televizyon programcısı olarak görev aldı. Yurda döndükten sonra Kanal 6’da ve Radikal gazetesinde çalıştı. Daha sonra NTV Radyo’da, cumartesi günleri yayınlanan, Kahvaltı Sohbetleri programını hazırladı. Yabancı televizyonlar için belgesel türünde çalışmalarına devam eden Kıvılcım ARTE kültür kanalına Karadeniz’de kirlilik sorununu ve Türkiye’de çocuk yaşta evlenmeleri anlatan belgeseller çekti.

1998’den sonra edebiyat alanında çalışmalara ağırlık veren Gönül Kıvılcım’ın basılı 5 kitabı bulunmaktadır.
“Kasaba ve Yalanlar”, Can Yayınları, 2001, “Jilet Sinan”, Can Yayınları, 2002, “Parçalı Aşklar”, Everest Yayınları, 2004, “Yaşayan Tanıklarla Karaköy”, Heyamola 2010, “Suç Sarayı” Destek Yayınevi, 2011.

Kıvılcım’ın gazetecilik yıllarındaki gözlem ve araştırmalarından yola çıkarak yazdığı “Jilet Sinan”, Arnavutçaya ve Rumenceye çevrilmiş olup, Arapçaya çevrilme çalışmaları devam etmektedir. “Kasaba ve Yalanlar” öyküsü ise Unions Verlag tarafından yayımlanan “Liebe, Lügen, Gespenster” adlı Almanca antolojide yer almıştır.

edebiyathaber.net (26 Mart 2013)

Yorum yapın